Punavihreiltä kärkinimiltä tukea kannabiksen vapauttamiselle

Sdp:n Erkki Tuomioja katsoo, ettei mietojen huumeiden kieltolaki ole toimiva.

Ilta-Sanomien vaalikoneessa on eduskuntavaaliehdokkaille annettu kantaa otettavaksi 30 väitettä. Numerossa 22 pitää ottaa kantaa väittämään, että ”Kannabis (marihuana) pitää vapauttaa Suomessa. (Kannabiksen kasvatus, hallussapito ja käyttö on nyt kielletty rikoslaissa.)”.

Ehdokkaat ovat voineet vastata skaalalla Täysin eri mieltä-Täysin samaa mieltä ja halutessaan perustella kantansa.

Eräät vasemmistopuolueiden ja vihreidenkin tunnetut nimet suhtautuvat vastaustensa perusteella asiaan myönteisesti tai ymmärtävästi.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on vastannut kannabiksen vapauttamiseen ”en osaa sanoa”:

– Ajan myötä jouduttaneen tunnustamaan, ettei mietojen huumeiden kieltolaki ole toimiva, Tuomioja on kirjoittanut perusteluihin.

Sdp:n puheenjohtaja valtiovarainministeri Antti Rinne on vastannut olevansa ”täysin eri mieltä”. Perusteluihin Rinne on lisännyt, että ”lääkeainekäyttö on hyväksyttävää”.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on vastannut kannabiskysymykseen ”en osaa sanoa”.

Pirkanmaan vihreiden Satu Hassi toteaa, että ”kysymyksessä on kytketty liikaa asioita yhteen. Poistaisin käytön rangaistavuuden, samoin pienten määrien hallussapidon. Myynnin säilyttäisin rangaistavana.”

Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto toteaa, että ”kannabiksen käytöstä ja hallussapidosta omaan käyttöön ei tulisi rangaista, mutta en kannata kannabiksen vapauttamista”.

Vasemmistoliiton Li Andersson kirjoittaa kannattavansa kannabiksen dekriminalisointia.

– Kannabiksen käytön rajoittaminen rikosoikeudellisin keinoin aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaisuja. Rangaistuksesta seurannut rikosrekisterimerkintä voi esimerkiksi johtaa opiskelu- tai työpaikan menettämiseen, Li Andersson kirjoittaa vaalikoneelle.

Helsinkiläinen kansanedustaja Silvia Modig (vas.) on kannabiksen vapauttamisesta osittain samaa mieltä.

– En kannata kannabiksen myynnin laillistamista mutta rangaistusten poistamista kannabiksen kohdalla, Modig toteaa vaalikoneelle.

Tamperelainen vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula toteaa, että ”kannabiksen käyttö ja pienten määrien säilytys on dekriminalisoitava. Se on eri asia kuin ’kannabiksen vapauttaminen’.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on IS:n vaalikoneen mukaan vastannut jokaiseen esitettyyn väitteeseen ”en osaa sanoa” tai jättänyt vastaamatta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt