Puhemies uhkasi tyhjentää suosiota osoittaneen lehterin – ”ehkä kauden värikkäin puheenvuoro”

Eduskunnan yleisölehterillä taputettiin Ben Zyskowiczin voimakkaalle puheenvuorolle.

Eduskunnan kyselytunnin kysymyksenä keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikainen arvosteli hallituspolitiikan menneen rikki. Hän pyysi pääministeri Alexander Stubbilta selitystä ja kysyi, millaisissa käsissä maan johto on.

Alexander Stubb vastasi hallituskaudella onnistutun sopeutuksessa enemmän kuin aiemmin.

– Miksi olemme joutuneet tekemään näin? Siksi että meitä edeltävät hallitukset eivät ole onnistuneet tekemään rakenteellisia uudistuksia matkan varrella, Stubb sanoi.

Hänen mukaansa rakenteellisia uudistuksia on jatkettava ja esimerkiksi sote-uudistuksessa ”putki on pitkä”.

Kimmo Tiilikaisen, keskustan Mauri Pekkarisen ja pääministerin sananvaihdon jälkeen noin kymmenen minuutin kuluttua puheenvuoron sai kokoomuksen Ben Zyskowicz.

– Jos muu maailma suljetaan tarkastelun ulkopuolelle, niin todetaan, että ikinä ei Suomen bkt (bruttokansantuote) ole pudonnut yhtenä vuotena niin paljon kuin silloin kun edustaja Pekkarinen oli hallituksessa. Viime kaudella. Kahdeksan prosenttia, ylikin, putosi bkt vuonna 2009, Ben Zyskowicz pauhasi.

– Edustaja Tiilikainen, oliko se hallituksen vika? No ehkä se ei ihan ollut! Mitä edellinen hallitus teki? Säästikö? Ei penniäkään! Toteuttiko eläkeuudistuksen? Ei toteuttanut! Tekikö mitään soten eteen? Ei edes yrittänyt. Karsiko kuntien tehtäviä ja velvoitteita? Ei edes yrittänyt! Purkiko normeja ja byrokratiaa? Ei edes yrittänyt.

– Totta on se, että nykyhallitus ei ole onnistunut riittävän hyvin toteuttamaan omia kunnianhimoisia tavoitteitaan. Mutta totta on myös se, että nykyhallitus on yrittänyt ratkaista sellaisia merkittäviä suomalaisia ongelmia, joita se edellinen hallitus, jossa edustaja Pekkarinen ja Tiilikainen olivat, ei edes yrittänyt – eikö totta?, Zyskowicz kysyi.

Puhemies Eero Heinäluoma totesi antaessaan seuraavan puheenvuoron, että ”sitä ennen totean, että myöskään lehterillä ei saa taputtaa tai muutenkaan osoittaa mieltä, tai muussa tapauksessa lehteri tyhjennetään”. Lehteriyleisö oli remahtanut äänekkääseen nauruun.

Pääministeri Alexander Stubb totesi, että ”tuohon ehkä tämän hallituskauden värikkäimpään puheenvuoroon ei ole mitään lisättävää”.

Mauri Pekkarinen vastasi Zyskowiczin luettelon olleen hyvä.

– Siitä huolimatta minä muistutan teitä, että niitten kahdeksan vuoden aikaan joina keskustahallitukset johtivat tätä maata, niitten aikaan yrityksissä syntyi – senkin jälkeen että yhtenä vuotena oli rankka pudotus – siitä huolimatta syntyi 245 000 työpaikkaa lisää, Mauri Pekkarinen sanoi.

Ben Zyskowiczin puheenvuoro alkaa tässä Yle Areenan lähetyksessä kohdassa 40:00.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt