Verkkouutiset

Puhemies ohjeisti edustajia: Omaa kantaa ei pidä kertoa esitutkinnan aikana

Matti Vanhasen mukaan kansanedustajien on opeteltava sanomaan mielipiteensä loukkaamatta ja leimaamatta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) otti syysistuntokauden avajaisinfossaan esille harvinaisen tilanteen, jossa kansanedustajan puheet eduskunnassa ovat poliisin esitutkinnassa.

Vanhanen ei ottanut esille nimiä, mutta hän puhui eduskunnan istunnon lopussa sattuneesta tapauksesta, johon puhetta johtanut varapuhemies Juho Eerola (ps.) ei Vanhasen mukaan ollut ehtinyt reagoida.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) puheesta eduskunnassa. Mäenpää otti kesäkuussa eduskunnan täysistunnossa kantaa hallitusohjelmaan rinnastaen turvapaikanhakijat ja vieraslajit toisiinsa. Mäenpäätä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Vanhanen totesi marssijärjestyksen olevan se, että ensin poliisi suorittaa esitutkinnan, sitten syyttäjä tekee syyteharkinnan ja jos näiden molempien kautta asia tulee eduskuntaan, niin eduskunta joutuu punnitsemaan syyttäjän esitystä ja yksittäisen kansanedustajan immuniteettia ja tekemään mahdollisesti päätöksen, nostetaanko syyte vai ei.

– Eduskunta ja yksittäiset edustajat äärimmäisen harvoin joutuvat tietyllä tapaa tuomarin rooliin. Nyt on tärkeää, että edustajat ja ryhmät pitävät maltin. Ensin viranomaisten pitää tutkia asia ja ennen näitä tutkimuksia, ennen päätöskäsittelyä ei pitäisi omaa kantaa ilmoittaa siitä, mikä on tuomarin lopputulos, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ohjeisti.

Vanhanen perusteli linjausta sillä, että kansalaisille ei saa syntyä sellaista kuvaa, että Suomessa poliittinen taho pyrkii vaikuttamaan viranomaisten toimintaan ja heidän johtopäätökseensä.

Perustuslain mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut.

Eduskunta on päättänyt joka kerta, ettei syytettä nosteta

Vanhasen mukaan sanankäyttö eduskunnassa on ollut kovaa aiemminkin, esimerkiksi kansalaissodan alla ja sen jälkeen.

– Eduskunnan työssä edustajien pitää kyetä ilmaisemaan mielipiteensä, perustelemaan se. Kaikista asioista pitää voida puhua, mutta sen pitää tapahtua vakaasti ja arvokkaasti, ketään muita loukkaamatta ja leimaamatta. Mielipiteet pitää sanoa ja voidaan sanoa ilman loukkaamista ja leimaamista, Vanhanen painotti.

Vanhasen mukaan edustajien on opeteltava ja totuttava tällaiseen puhetapaan.

Vanhaselta kysyttiin, pitäisikö kansanedustajien immuniteetti arvioida uudelleen, mihin puhemies vastasi, että eduskunta on ollut historiansa aikana kolme kertaa aiemmin vastaavassa tilanteessa ja joka kerta eduskunta on päättänyt, että syytettä ei nosteta.

– Joka kerta immuniteetti pitää arvioida erikseen huolella ja harkiten, koska sillä on ennakkovaikutus tulevaisuuteen, Vanhanen sanoi.

Vanhanen ei osaa sanoa, millä aikataululla asia tulisi eduskunnan päätettäväksi.

Eduskunnan syysistuntokausi alkaa huomenna keskiviikkona.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)