Psoriaasi-ihotautia sairastavat lapset kärsivät tavallista todennäköisemmin myös muista terveysongelmista. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Psoriaasi-ihotauti yhteydessä moniin terveysriskeihin lapsilla

Lihavuus on tavallista yleisempää psoriaasia sairastavilla.

Psoriaasi-ihotautia sairastavat lapset kärsivät tavallista todennäköisemmin myös muista terveysongelmista ja varsinkin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Yhteys havaitaan riippumatta siitä onko lapsi ylipainoinen, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimukseen osallistui 30 000 psoriaasia sairastavaa keskimäärin 12-vuotiasta sekä yhtä monta tervettä verrokkia.

Kymmenvuotisen seurannan aikana psoriaasia sairastaville kehittyi terveysongelmia selvästi todennäköisemmin kuin verrokeille, ja vaikka ylipaino osittain vaikutti tuloksiin, se ei selittänyt niitä kokonaan.

Normaalipainoisten psoriaasipotilaiden riski sairastua kohonneeseen verenpaineeseen, diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään, kolesteroliongelmiin, rasvamaksaan tai munasarjojen monirakkulaoireyhtymään oli 40 – 70 prosenttia suurempi kuin normaalipainoisten verrokkien.

Psoriaasipotilaat myös lihoivat verrokkeja todennäköisemmin.

Samanlaisia havaintoja on saatu tutkimuksissa, joissa on seurattu aikuisia psoriaasipotilaita, mutta lapsia koskevat havainnot ovat olleet vähäisempiä.

Aiemmin ei myöskään ole onnistuttu erottelemaan ylipainon vaikutuksia varsinaiseen psoriaasiin liittyvistä vaikutuksista. Lihavuus on tavallista yleisempää psoriaasia sairastavilla.

Psoriaasi on ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se aiheuttaa hilseläiskiä eri puolille kehoa.

Nivelissä tauti voi tuntua muun muassa arkuutena ja aamujäykkyytenä. Aikuistutkimuksissa psoriaasiin liittyvät sydänriskit ovat pienentyneet psoriaasin lääkehoidon avulla.

Sekä psoriaasi että sydänsairaudet ovat taustaltaan tulehduksellisia, ja todennäköisesti tulehduksen vähentyminen selittää psoriaasin lääkehoidon myönteiset vaikutukset sydänriskeihin.

Tutkimus julkaistiin JAMA Dermatology  -lehdessä.

Kommentit