PS:n kansanedustaja: Uudenvuoden hyökkäykset olivat järjestäytynyttä toimintaa

Kansanedustaja Mika Raatikaisen (ps.) mukaan Saksan Kölnin uudenvuoden rikossarja ei ollut sattumanvarainen tapahtuma.

Poliisitaustainen perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen toteaa tiedotteessaan, ettei Saksan Kölnin uuden vuoden rikosaallossa näyttänyt olevan kyse ”pelkästään sattumanvaraisesta iskusarjasta tai uudenvuoden riehakkuudesta vaan järjestäytyneestä toiminnasta eri kaupungeissa”.

”Tuhansia ulkomaalaistaustaisia miehiä kokoontui yhteen ja jakautui kymmenien ryhmiin tekemään samantyyppisiä hyökkäyksiä suunnilleen samaan aikaan”, Raatikainen toteaa.

Hän teki perjantaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen yleisen järjestyksen turvaamisesta.

Raatikainen siteeraa sisäministeri Petteri Orpon (kok.) torstaisia lausuntoja siitä, että Suomen keskusrikospoliisilla oli tiedustelutietoa, jonka mukaan samankaltaisia hyökkäyksiä olisi suunniteltu myös Suomeen.

Raatikainen toteaa MTV:n uutisiin viitaten, että uudenvuoden vastaanoton aikaan Senaatintorilla oli ollut noin 2 000 irakilaismiehen joukko.

”Poliisin mukaan Helsinkiin saapui uuden vuoden viettoon turvapaikanhakijoita ympäri Suomea ja kaupungin omista vastaanottokeskuksista. Rautatieaseman asematunnelissa oli noin kello 23 aikaan jopa 1 000 irakilaista turvapaikanhakijaa”, Mika Raatikainen sanoo.

Poliisi poisti paikalta useita kymmeniä henkilöitä ja jo alkuillasta otettiin useita henkilöitä kiinni poliisilain perusteella.

”Poliisille on ilmoitettu jälkeenpäin kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. Jälkikäteen on tullut tietoon, että tällaista olisi keskustan alueella tapahtunut laajemminkin”, Raatikainen toteaa.

Raatikainen mainitsee myös Kirkkonummen vastaanottokeskuksessa tehdyt pidätykset.

Hänen mukaansa Saksan tapahtumissa voidaan nähdä tavoite kokeilla yhteiskuntarauhan järkyttämiseen tähtääviä kokoontumisten ja rikollisen käyttäytymisen vaikutuksia ja samalla testata viranomaisten toimintavalmiuksia tulevissa vastaavissa iskuissa. Kansanedustaja pitää mahdollisena, että uusia yrityksiä tulee hyvinkin pian.

”Suomessa on useita kaupunkeja, joissa on kymmeniä tai satoja turvapaikanhakijoiden ryhmiä. Jos nämä joukot saadaan mobilisoitua, Saksan tapahtumat voivat toistua. On täysin mahdollista, etteivät viranomaisten resurssit silloin riitä”, hän varoittaa.

Kommentit