Kansanedustajan mukaan ulkomaille suuntautuvat rahasiirrot tulisi vähentää sosiaaliturvatuista. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

PS:n kansanedustaja: Suomi nähdään globaalina sosiaalitoimistona

Jukka Mäkysen mukaan ulkomaille lähtevät rahansiirrot on saatava kuriin.

Kansanedustaja Jukka Mäkynen (ps.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen ulkomaille lähtevistä rahasiirroista. Mäkysen mukaan sosiaaliturvaetuuksia valuu ulkomaille vuosittain miljoonia euroja.

– Suomessa asuvista maahanmuuttajaryhmistä erityisesti somalit lähettävät säännöllisesti rahaa kotimaahansa. Jokainen somali (lapset mukaan lukien) lähettää keskimäärin 30 euroa kotimaahansa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa 600 000 euroa kuukaudessa ja 7,2 miljoonaa euroa vuodessa. Jos somalien työllisyysaste on vain 20 prosenttia, voidaan laskea karkeasti, että Kelan jakamia rahoja lähtee joka vuosi ulkomaille noin 5,7 miljoonaa pelkästään somalitaustaisten taholta, Jukka Mäkynen toteaa tiedotteessaan.

Kansanedustajan mukaan lähtökohtana tulisi olla, että kuukausittaisia rahansiirtoja vastaava summa vähennettäisiin sosiaalituesta. Näin tehdään hänen mukaansa myös suomalaiselle sosiaaliturvan varassa elävälle.

– Suomalainen joutuu myös usein antamaan pankissa tarkan selonteon käteisen alkuperästä tallennustapahtumassa. Sen sijaan rahansiirtoyhtiöön voi mennä kuka tahansa ja lähettää käteistä ulkomaille ilman kyselyjä, kansanedustaja sanoo.

Mäkysen mukaan suomalainen tulonsiirtojärjestelmä ”voidaan nähdä todellisena globaalina sosiaalitoimistona, jonka varassa ovat niin Suomessa asuvat maahanmuuttajat kuin heidän sukulaiset ja tuttavansa heidän lähtömaissaan”.’

– Kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestön Fingo ry:n mukaan yli 40 prosenttia Somalian väestöstä on riippuvaisia ulkomailta tulevista rahalähetyksistä. Onko suomalaisten veronmaksajien rahat tarkoitettu muiden maiden talouksien ylläpitoon?

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt