Halvimman ja kalleimman kunnan veroprosenteissa on 5,5 prosentin ero. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

PS:n ex-kansanedustaja vaatii: Tuloista maksettava sama vero Kauniaisissa ja Jämijärvellä

Kunnallisveron progressiivisuus veisi Kauko Tuupaisen mukaan yhteiskuntaa oikeudenmukaisempaan suuntaan.

Perussuomalaisten entinen kansanedustaja Kauko Tuupainen vaatii kunnallisveron muuttamista progressiiviseksi. Tuupainen kirjoittaa aiheesta Keski-uusimaan mielipidepalstalla.

Hänen mukaansa tasaverona kunnallisvero ”ei tee oikeutta pienituloisille eläkeläisille, työttömille eikä muille vähävaraisille”.

”Ei ole oikein, että Manner-Suomen korkeimmilla kunnallisveron kunnilla Jämijärvi, Reisjärvi ja Teuva (22,50 %) ja halvimman Kauniainen (17,00 %) perittävän kunnallisveron ero on 5,5 prosenttiyksikköä”, Tuupainen sanoo.

Hän sanoo edustavansa näkemystä, että jos palkka tai eläke on vaikkapa 30 000 euroa vuodessa, siitä tulisi maksaa saman verran veroa kunnalle, olipa verovelvollisen asunto sitten Kauniaisissa tai Jämijärvellä.

Tuupainen vaatii myös verotuksen alarajaa kunnallisveroon.

Valtionverotuksen alaraja on tällä hetkellä 16 900 euroa. Vastaavanlainen alaraja tulisi asettaa myös kunnallisverotukseen. Se voisi olla suuruusluokkaa 13 000 euroa, jolloin esimerkiksi omaishoitajat ja muut todella pienituloiset saisivat nykyisen palkkatulonsa verottomana.

Kunnallisveron progressiivisuus veisi Tuupaisen mukaan yhteiskuntaa oikeudenmukaisempaan suuntaan.

”Olen tietoinen, että verotuksen efektiivisyydestä johtuen myös kunnallisverotus on jo nyt osittain progressiivinen, joten siirtymistä astetta ylöspäin eli täydelliseen progressiivisuuteen on syytä harkita”, Tuupainen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt