Verkkouutiset

PS teki lakialoitteen kansanäänestyksestä

Perusuomalaiset ovat jättäneet lakialoitteen, jossa vaaditaan kansanäänestystä EU:n elvytyspaketista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaiset on vastustanut pakettia.

– Emme voi hyväksyä tällaista verovarojen järjetöntä käyttöä. Paketin myötä me auttaisimme esimerkiksi Italiaa pitämään yllä alhaisia arvonlisäveroja ja veronkiertoa samalla, kun italialaisten keskivarallisuus on suurempi kuin suomalaisten. Lisäksi antaisimme merkittävää kilpailuetua muille maille, jotka jäävät plussalle, kansanedustaja, aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Sanna Antikainen (ps.) sanoo.

Kaiken kaikkiaan niin sanotun elpymisvälineen koko olisi 750 miljardia, josta avustuksia ja takauksia olisi yhteensä 390 miljardineuron arvosta ja lainamuotoista tukea yhteensä 360 miljardia. Komission ehdotuksen mukaan elpymisvälineen rahoitus järjestettäisiin unionin uudella velanotolla.

Unionin velka maksettaisiin pois korotetuilla, tulevilla jäsenmaksuilla ja mahdollisilla uusilla omilla varoilla. EU:n rooli tuleekin vahvistumaan jäsenmaihin nähden yhteisvastuullisiksi katsottavien velkojen myötä. Komission ehdotuksen mukaan osa unionin lainasta voitaisiin maksaa takaisin uusilla EU-veroilla, kuten digiverolla ja hiiliverolla.

– Yhteiset verot syventäisivät jäsenmaiden integraatiota tavalla, joka muuttaa unionia tiiviimmäksi talousliitoksi ja vie sitä kohti liittovaltiota, perussuomalaiset katsoo.

– Perussuomalaiset tyrmäävät ajatuksen syventyvästä liittovaltiosta. Jos me haluamme tukea yrityksiä ja työpaikkoja, meidän on tehtävä se itsenäisesti Suomessa. Jokainen EU-maa on vapaa tekemään samoin ilman suomalaisten veronmaksajien rahoja.

Toteutuessaan EU:n ehdotukset muuttaisivatkin siis perussuomalaisten mukaan unionin toimintaa keskeisten periaatteiden osalta. Unioni ryhtyisi rahoittamaan toimintaansa velaksi ja sen velkataakka kasvaisi lyhyessä ajassa tasolle, jonka hoitaminen olisi unionin nykyisen tulorakenteen puitteissa vaikeaa tai mahdotonta.

– Kysymyksessä on tilanne, jota Suomessa ei voitu perussopimuksia ratifioidessa ennakoida. Kyse on selkeästi perustuslain 94 §:n 2 momentissa tarkoitetusta merkittävän toimivallan siirtämisestä Euroopan unionille ja näin ollen päätös vaatisi kahden kolmasosan enemmistön eduskunnassa.

Perussuomalaiset huomauttaa, että komission ehdotus myös rajoittaisi toteutuessaan eduskunnan budjettivaltaa aina vuoden 2058 loppuun, mikä merkitsisi olennaista täysivaltaisuuden rajoitusta Suomen budjettisuvereniteetin osalta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)