Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.). LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

PS-edustaja: Lottovoitto todennäköisempi kuin hoitajamitoitus

Hallitus näyttää luovuttaneen tämän asian, sanoo Arja Juvonen.

– Lottovoiton saaminenkin on todennäköisempää kuin hoitajamitoituksen saattaminen lakiin. Sosiaali- ja terveysministeriön ilmoitus lakiesityksen siirtymisestä hamaan tulevaisuuteen on myös merkki siitä, että hoitajamitoitusta ei ole tulossa. Hallitus näyttää luovuttaneen tämän asian, toteaa kansanedustaja Arja Juvonen (ps.).

Johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoi, että henkilöstömitoitus tai hoitajamitoitus esitysluonnosta käsitellään tällä hetkellä lainsäädännön arviointineuvostossa. Luonnoksen on käytävä myös kuntatalouden ja -hallinnon neuvottelukunnan pöydän kautta, sillä sen vaikutukset kuntien toimintaan on arvioitava.

Kumpulaisen mukaan hallituksen ero ja sitä seurannut lyhyt toimitusministeristön jakso hidastivat lainvalmistelua, mutta henkilöstömitoitusesityksen valmistuminen olisi joka tapauksessa venynyt teknisen valmistelun vuoksi yli joulun.

– Aina selityksiä, mutta tällä kertaa ei edes hallitukselta itseltään vaan virkamieheltä. Hallituksen olisi itsensä pitänyt tiedottaa asiaa, eikä piiloutua virkamiehen selän taakse. Hallituksen katteettomat lupaukset satuttavat koko yhteiskuntaa ja antavat singnaalin, että sanoistaan ja lupauksistaan ei tarvitse kantaa vastuuta, Juvonen sanoo.

Kansanedustaja muistuttaa, että lakiesitys piti tuoda tämän vuoden aikana ja sen piti olla vain yksi virke.

– Hallitus selittää ja vetoaa lainvalmistelun teknisiin seikkoihin, lainarviointineuvoston toimintaan tai lausuntokierroksen vaikeuteen. Kesällä kuulimme, että lausuntoja lakiesitykseen ei saada, koska on kesä. Kun ministeriön virkamies Kumpulainen kertoo, että hallituksen ero ja oma sekoilu on myös ollut sotkemassa hoitajamitoituksen etenemistä, niin on ihan oikeasti kysyttävä, että eikö hallituksen tulisi korjata mokansa, kantaa vastuunsa ja työskenneltävä kahta rivakammin hoitajamitoituksen saattamiseksi eduskunnan käsittelyyn ja voimaan, Juvonen kritisoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt