X
SULJE MAINOS
Myös Helsinki-Vantaan lentokentän terveysturvallisuusprosessia kiristetään Etelä-Afrikasta liikkeelle lähteneen omikron-muunnoksen takia. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Professorin synkkä arvio: Rajojen sulkeminen ei enää auta

Mutaatiot voivat tutkijan mukaan heikentää rokotteen luomaa suojaa.

Rajojen sulkeminen ei enää estä omikron-muunnoksen leviämistä, arvioi Karoliinisen instituutin professori Ali Mirazimi. Asiasta uutisoi SVT.

Lukuisia mutaatioita sisältävä, Afrikan eteläosissa havaittu koronaviruksen tuore muunnos on puhuttanut viime päivinä runsaasti. Asiantuntijat pelkäävät muunnoksen olevan aikaisempia variaatioita tarttuvampi, ja useat maat ovatkin keskeyttäneet eteläiseen Afrikkaan kohdistuvat reittilennot.

Kliinisen virologian professori Mirazimin mukaan näillä toimenpiteillä ei juuri ole merkitystä.

– Rajojen sulkeminen nyt ei tule auttamaan. Jos virus on erittäin tarttuva, on se jo ehtinyt levitä laajalti tai sitten se tule leviämään suljetuista rajoista huolimatta, hän toteaa SVT:lle.

Professori kuitenkin muistuttaa, että viruksen tarkka luonne on yhä selvittämättä.

– Jotkut asiat puhuvat sen puolesta, että tämä muunnos on kehittynyt heikentyneestä immuniteetista kärsivässä AIDS-potilaassa. Tämän takia tässä muunnoksessa on niin monta mutaatioita.

– Kun mutaatioita esiintyy näin runsaasti, se vaikuttaa rokotteen luomaan suojaan. Toisaalta se voi myös tarkoittaa, ettei virus ole niin helposti leviävä, professori toppuuttelee.

Mutaatiot voivat myös heikentää virusta, Mirazimi muistuttaa.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt