Professori Roope Uusitalo. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Professorin mukaan aktiivimallin vuoto saattoi olla poliittinen operaatio

Aktiivimallin keskeneräinen luonnos vuodettiin medialle.

Helsingin yliopiston julkistalouden professori Roope Uusitalo epäilee blogikirjoituksessaan, että aktiivimallin luonnosraportin vuotamisesta tiedotusvälineille saattoi olla kyse ”poliittisesta vaikuttamisoperaatiosta”.

Tutkimusryhmä julkaisi viime viikon perjantaina raportin aktiivimallin vaikutuksista. Tutkimuksessa selvitettiin, miten työttömien aktiivisuus muuttui aktiivimallin käyttöönoton jälkeen. Tutkimuksen mukaan aktiivimallin työllisyysvaikutuksia ei pystytty arvioimaan luotettavasti.

Tutkimuksen luonnosraportti oli vuodettu medialle kuitenkin jo ennen raportin julkistamista. Ensimmäisenä raportista uutisoi Yle viime viikon keskiviikkona, kaksi päivää ennen valmiin raportin julkistamista. Pian sen jälkeen raportista uutisoitiin useissa muissakin tiedotusvälineissä. Uusitalon mukaan Ylen uutinen oli varsin hyvä. Sen viesti olisi hänen mukaansa silti saattanut olla toisenlainen, jos juttu olisi tehty vasta valmiin raportin perusteella.

Ylen uutinen vaikutti ehkä myös muiden medioiden uutisointiin. Varsinaisen lopputuloksen kannalta tällä ei toki merkitystä ole. Aktiivimalli kuopataan joka tapauksessa.

Uusitalon mukaan aktiivimallitutkimuksen ohjausryhmässä oli 10 henkeä: virkamiehiä kolmesta eri ministeriöstä sekä työmarkkinajärjestöjen edustajia. Hänen mukaansa ei ole epäilystäkään, että tietovuotaja on ohjausryhmästä.

– Joku kymmenestä ohjausryhmän jäsenestä oli siis päättänyt lähettää koko keskeneräisen raportintekeleen Ylelle ja Hesarille. Itse asiassa mahdollisia syväkurkkuja on muutama lisääkin. Ohjausryhmän puheenjohtaja kertoi lähettäneensä käsikirjoituksen viiden ministerin erityisavustajille. Yhtä kaikki edelleen kyseessä on vain 15 hengen joukko, jolle pitäisi voida uskoa hiukan isompiakin valtiosalaisuuksia, Uusitalo kirjoittaa.

Uusitalo on keskustellut asiasta ”kokeneempien kanssa”, ja pohtinut, miksi tietovuotoja tapahtuu. Hänen mukaansa osa oli sitä mieltä, että kyseessä on jonkinlainen vastapalvelusten vaihtosysteemi. Toisten mielestä vuodon taustalla voi olla pelkkä kiusanteko.

–Useimpien arvausten mukaan vuoto kuitenkin on osa jotain poliittista vaikuttamisoperaatiota. Tässäkin tapauksessa ehkä haluttiin ohjata keskustelua johonkin suuntaan tai vesittää keskustelu jo etukäteen. Minkä tahansa noista motiiveista pitäisi ehkä huolestuttaa myös vuodetun tiedon käyttäjää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt