Vero-oikeuden emeritusprofessori Heikki Niskakangas tyrmää Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan ehdotuksen Suomeen kaavaillusta ”sokeriverosta”.
Terveysalan ammattilaiset ovat ehdottaneet Suomeen uutta terveysperusteista veroa, joka kohdistuisi elintarvikkeisiin, joissa on korkea sokeri- suola- tai rasvapitoisuus. Mitä korkeammat tuotteiden pitoisuudet ovat, sitä korkeampi olisi tuotteiden verorasitus.
Vero-oikeuden emeritusprofessori pitää veroehdotusta mahdottomana toteuttaa.
– Verotuksella voi olla terveyspoliittisia tavoitteita, mikä näkyy ennen muuta alkoholin ja tupakan ankarana verotuksena. Laajemmin verojärjestelmää on mahdoton muovata kansanterveyttä edistäväksi välineeksi. Sokeri-, suola- ja rasvaverot eivät ole mahdollisia, Heikki Niskakangas kirjoittaa HS:ssa.
– Koska idea näistä veroista kuulostaa äkkiseltään fiksulta, asiasta on tehty runsaasti selvityksiä eri maissa. Kuitenkaan OECD-maissa ei ole tätä nykyä käytössä erillisiä sokeri-, suola- tai rasvaveroja. Tanskassa oli vuosisadan alussa jonkinlainen rasvavero, mutta siitä luovuttiin.
Niskakangas huomauttaa, että asiaa on tutkittu jo aiemmin myös Suomessa.
– Esimerkiksi valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama verotyöryhmä selvitti vuonna 2010 terveysverojen käyttöönottoa. Veropoliittista tutkimustietoa on siis olemassa ja se kertoo, että ehdotetun kaltaiseen terveysperusteiseen veroon liittyy aivan liian paljon käytännön ongelmia, Niskakangas toteaa ja viittaa valtioneuvoston sivuilla julkaistuun selvitykseen.
Niskakangas totea, että esimerkiksi makeisvero jouduttiin Suomessa poistamaan vuoden 2017 alussa, koska vero oli EU:n komission mukaan valtiontukisääntöjen vastainen ja vääristi kilpailua tuotteiden välillä.
– Aivan selvää on, että epäterveellisestä syömisestä johtuvaa lihavuutta ei voida verottaa.
– Maailmassa on paljon ikäviä asioita, joiden torjumiseen verotus ei pysty. Runsas sokerin, suolan ja rasvan syöminen kuuluu näihin ilmiöihin. Kun uusi terveysperusteinen vero ei ole mahdollinen, mitään selvitystyöryhmää ei tarvita.