Lapin yliopisto. Wikimedia Commons/66

Professori Ylelle: Kiinasta ei penniäkään Lapin yliopistolle

Matti Nojosen mukaan yliopistolla uskottiin sinisilmäisesti aiesopimukseen ja miljoonalahjoitukseen.

Kiinalainen yhtiö lupasi kesällä 2016 lahjoittaa miljoona euroa urheilun- ja kulttuurimatkailun professuuriin Lapin yliopistolle. Rahat ovat kuitenkin saamatta ja professuuri perustamatta.

Kiinaan erikoistuneen Lapin yliopiston professorin Matti Nojosen mukaan yliopistolla uskottiin sopimukseen liian varhaisessa vaiheessa.

– Tämä on ehkä klassinen esimerkki siitä, että vähän sinisilmäisesti lähdettiin uskomaan siihen aiesopimukseen ja hyvin hienot seremoniat pidettiin allekirjoitustilaisuudessa. Yhtä pennin penniä tai nykyään sentin senttiä ei ole Kiinasta tullut Suomeen ja yliopistolle. Tämä oli ehkä hyvä muistutus siitä, miten voi käydä, Nojonen sanoo Ylelle.

Nojonen ei osaa sanoa, miksi lahjoitusta ei ole tullut. Hän sanoo ymmärtäneensä, että lupauksen tehnyt Bewin International Sports & Culturen suuryrittäjä on ihastunut Lappiin.

Nojosen mukaan yhtenä syynä voi olla Kiinan rahoitusmarkkinoiden tiukennukset viime vuosina. Pääomien vientiä ulkomaille on rajoitettu ja erilaisille investoinneille on luotu negatiivinen lista.

– Kiinasta pakeni ja pakenee edelleen todella paljon pääomaa ulkomaille. Me tiedämme, että kiinalaiset ovat ostaneet jalkapalloseuroja, kasinoita ja elokuvateatteriketjuja ja muita tällaisia investointeja ympäri pallon todella merkittäviä määriä. Tämä [lahjoitus yliopistolle] ehkä luokiteltiin osaksi tätä negatiivista listaa, sanoo Nojonen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt