X
SULJE MAINOS
Hintapiikkiin vaikuttavat muun muassa Norjan vesivarastot ja fossiilisten polttoaineiden hinta Keski-Euroopassa. / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Professori Ylellä: Sähkön hinta voi kallistua 30 prosenttia

Sähkömarkkinoiden yhdistyminen vaikuttaisi hintoihin kaikissa Pohjoismaissa.

Aalto-yliopiston professori Peter Lund varoittaa sähkön hinnan voimakkaasta noususta ja mahdollisen energiakriisin mahdollisuudesta.

Hän sanoi Ylen A-Talkissa, että sähkömarkkinoiden yhdistyminen voi tarkoittaa suomalaisille 25–30 prosentin lisälaskua ja norjalaisille jopa 40 prosentin korotusta.

– Suuri kysymys tulee Suomen ja Pohjoismaiden kohdalla olemaan se, yhdistyykö pohjoismainen sähkömarkkina Keski-Eurooppaan, jossa sähkön hinta on korkeampi kuin Suomessa, Peter Lund totesi.

Saksan ja Norjan välillä otettiin toukokuussa käyttöön lähes kaksi miljardia euroa maksanut Nordlink-merikaapeli. Norjan pääministeri Erna Solberg arvioi tuolloin, että kaapeli johtaisi energialähteiden tehokkaampaan käyttöön ja uusiutuvien lisäinvestonteihin.

Suomen ilmastopaneeliin kuuluva Lund vertasi energiasiirtymää teolliseen vallankumoukseen.

– Otamme pari askelta eteenpäin, yhden taaksepäin. Olemme tulossa vaikeaan aikaan, jossa on sekä uutta että vanhaa, professori totesi.

Hyötyjen odotetaan tulevan myöhemmin, sillä investointien myötä sähkönhinta voi laskea Suomessakin 25 prosenttia vuoden 2030 jälkeen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt