X
SULJE MAINOS
Norja torjuu koronavirusta karanteenein. LEHTIKUVA / AFP Piero Cruciatti

Professori varoittaa: Korona leviää nyt eksponentiaalisesti

Tautitapausten kasvu on seurausta matkustuksesta, Italian lukujen kehityksestä ja Suomen testausmääristä.

Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen professori Jari Saramäki on julkaissut Facebookissa kuvan (alla) koronavirusepidemian leviämisestä Suomessa. Professorin julkaisemasta kuvasta selviää, että myös Suomessa koronaviruksen leviäminen on nyt eksponentiaalista: tartunnan saanut levittää viruksen keskimäärin noin kahteen läheiseensä ja sairastuneiden määrä kaksinkertaistuu vajaan viikon välein.

– Suomen tapausten määrän kehitys. x-akseli: päiviä siitä kun oli 2 tapausta, y-akseli: tapausten määrä. Sisempi kuva: data muodostaa suoran viivan logaritmisella asteikolla, mikä osoittaa että kasvu nyt eksponentiaalista, Jari Saramäki kertoo.

– Punainen katkoviiva on sovitettu eksponentiaalinen funktio. Isompi kuva: sama lineaarisella asteikolla. Ei hyvä.

Hän tarkentaa, ettei kasvu heijasta maan sisäistä hallitsematonta leviämistä, vaikka onkin eksponentiaalista. Tapauksia tulee professorin arvion mukaan reilusti lisää lähipäivinä ja viikkoina.

– Ymmärtääkseni kaikkien tapausten ketjut tunnetaan. Sen sijaan kasvu on seurausta matkustuksesta, Italian lukujen eksponentiaalisesta kehityksestä ja Suomen testausmääristä, Jari Saramäki sanoo.

Saramäen mukaan on mahdollista, että eristystoimenpiteillä voidaan merkittävästi vaikuttaa eksponenttikertoimen ja huippuarvon kasvuun. Näin on käynyt hänen mukaansa jo ainakin Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

– Italia näyttää lähipäivinä/viikkoina. Mutta tämä kasvuhan heijastaa aiempaa Italian-matkailua ja testaustiheyttä; voi olla että vähän laskee, kun sairastuneet matkailijat ja heille altistuneet loppuvat. Mutta seuraava aalto on leviäminen maan sisällä; silloin ensiarvoisen tärkeää, että liikkumista ja kontakteja rajoitetaan paljon ja *ajoissa*, Jari Saramäki ennustaa.

– Erot aivan valtavia, ja hidastelulla on uskomaton hinta.

Muokattu 10.3. klo 18.43.: Korjattu aiempi ilmaisu tautitapausten siirtymisestä uuteen vaiheeseen. Eksponentiaalisuus heijastaa Italian tautitapauksia, matkustusta ja lähipiiritartuntoja, eikä hallitsematonta kotimaista tartuntaprosessia.

Suomen tapausten määrän kehitys. x-akseli: päiviä siitä kun oli 2 tapausta, y-akseli: tapausten määrä. Sisempi kuva:…

Posted by Jari Saramäki on Tuesday, March 10, 2020

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt