Verkkouutiset

Professori varoittaa: Euroopalla on ISIS:täkin suurempi uhka

Professori varoittaa Euroopassa kasvavasta populismista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja muiden eurooppalaisten päämiesten kyvyttömyys johtaa EU:ta on Euroopan selviytymisen kannalta suurempi uhka kuin Isis, sanoo Die Weltin haastattelema kansainvälisen poliittisen taloustieteen professori ja politiikan tutkija Francis Fukuyama.

Fukuyama tunnetaan parhaiten ajatuksestaan ”historian lopusta”, jonka hän esitti teoksessaan Historian loppu ja viimeinen ihminen (1992).

– Isisin jihadisti-ideologialla on vain vähän seuraajia. Se luo tietenkin vakavan uhan, mutta suurin uhka demokratiamme selviytymisen kannalta piilee muualla. Se on meissä itsessämme, Fukuyama sanoo.

Professori antaa esimerkin:

– Kyse on pelosta, jota omien kansalaistemme menettämä luottamus omiin instituutioihimme ruokkii. Siten populismi, joka lupaa mahdollisesti tappavia toimenpiteitä, voi kasvaa.

– Tämä on valitettavasti seurausta Euroopassa vallitsevasta johtajuuden puutteesta.

Fukuyama käyttää esimerkkinä Saksaa, jonka hänen mukaansa piti johtaa Eurooppa rauhaan ja hyvinvointiin.

– Sen sijaan Angela Merkel välittää ainoastaan kannatuslukemistaan ja siitä, että saksalaiset hyväksyvät hänen toimensa.

Fukuyaman mukaan Merkelin käyttäytyminen eurokriisissä ja siihen liittyneissä kiistoissa Kreikan kanssa oli merkittävää. Nyt hän toimii professorin mielestä samalla tavalla italialaisten pankkien kanssa.

– Huono juttu on se, että muut eurooppalaiset johtajat eivät kompensoi tätä johtajuuden puutetta. Francois Hollande ei tee näin eikä myöskään David Cameron, joka on jo eronnut toimestaan.

– Nämä kaikki ovat matalan tason poliitikkoja, jotka eivät ole saaneet aikaan juuri mitään Euroopan hyväksi.

Merkeliä on arvosteltu voimakkaasti sekä Saksassa että muissa EU-maissa hänen vapaamielisestä maahanmuuttopolitiikastaan. Moni katsoo Merkelin ovet auki -politiikan johtaneen Saksaa ravistelleeseen terrori-iskujen sarjaan.

Saksaan on saapunut viimeisen vuoden aikana yli miljoona siirtolaista. Moni on paennut sotaa Afganistanissa, Syyriassa ja Irakissa.

– Merkelin politiikka on ihailtavaa, mutta myös erittäin vaarallista. Se saattaa aiheuttaa tuhoisaa myllerrystä Euroopan yhteisössä, Fukuyama toteaa.

– Maahan saapuvien siirtolaisten integroimiskyvyt ovat rajalliset, ja Schengenin alueen ulkorajoilla on aukkoja kaikkialla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)