X
SULJE MAINOS
Sähköauto latauksessa Helsingissä. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Professori väittää: Sähköauto tulee aina halvemmaksi

Kenneth Holmbergin mukaan auton elinikäkustannukset tulee huomioida keskustelussa.

Konetekniikan emeritusprofessori Kenneth Holmbergin mukaan sähköauton kalleus on myytti. Holmberg kommentoi asiaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan.

Sähköauton ostohinta on yleensä aina polttomoottoriautoa kalliimpi. Holmbergin mukaan sähköauton elinikäkustannukset pudottavat hinnan muutamassa vuodessa polttomoottoriautoa pienemmäksi.

– Ostin kaksi vuotta sitten kolme vuotta vanhan keskikokoisen täyssähköauton 25 000 eurolla. Vastaava bensiiniauto olisi maksanut 17 000 euroa. Käyttökustannuksiltaan sähköautoni on ollut huomattavasti bensiiniautoa edullisempi – jopa 1 500 euroa vuodessa, Holmberg kirjoittaa.

Käyttökustannuksien säästö kertyy monesta asiasta. Polttoaineesta Holmberg kertoo säästävänsä 1 400 euroa vuodessa. Huolto- ja verokustannuksissa Holmberg säästää yhteensä 600 euroa vuodessa. Vakuutus taas on 500 euroa kalliimpi kuin polttomoottoriautossa.

Holmberg laskee, että hän maksaa 100 kilometrin latauksesta vain 1,50 euroa. Ajokustannukset ovat siis edullisia julkiseen liikenteeseenkin verrattuna.

– Viiden hengen kuljettaminen Helsingistä Hämeenlinnaan maksaa vain 30 senttiä henkilöä kohti, mikä ei ole paljon, jos sitä vertaa esimerkiksi linja-auton tai raitiovaunun lipunhintoihin.

Näillä lukemilla Holmbergin sähköautosta tulee alle kuudessa vuodessa vastaavaa polttomoottoriautoa edullisempi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt