Verkkouutiset

Professori tyrmää lakkoa rikkoneen kohtelun: Täysin epäasiallista

Lakkorikkurin leiman saanut työntekijä toivoo vastausta Teollisuusliitolta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Paperiliiton, Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron laajat lakot alkoivat maanantaina. Rintama ei kuitenkaan ole pitänyt täydellisesti, koska joissakin lakon piirissä olevissa työpaikoissa on tehty töitä siitä huolimatta.

Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Jyrki Alapartanen esitti tiistaina, että lakosta huolimatta töihin menneille harkitaan parhaillaan kurinpalautuskeinoja, joista yksi on koko elämäksi ”rikkuriksi” leimaantuminen työpaikalla. Hänen mukaansa näin voidaan tehdä, vaikka kyseessä ei olisi liiton jäsen.

– Niin se on aina ollut ja niin se tulee olemaan jatkossakin. Historiassa asia on vielä raadollisempi. Kaikki tietävät, mitä rikkuri tarkoittaa käytännössä, Alapartanen sanoi tiistaina.

Turun yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen toteaa, että ammattiliitot eivät voi asettaa lakkoon kenenkään liittoon kuulumattoman työntekijän työtä. Hänen mukaansa on kuitenkin pohdinnan arvoinen kysymys, voitaisiinko uhkailusta tuomita, jos joku veisi asian tuomioistuimeen.

– Luulen, että tuomioistuin kuitenkin tulkitsisi tämän niin, että ne liittyvät työmarkkinahenkeen ja taistelutilanteeseen. Todennäköisesti katsottaisiin, etteivät ne vielä täytä rikoksen tunnusmerkistöä. Minusta ne ovat silti joka tapauksessa täysin epäasiallisia, Seppo Koskinen sanoo Verkkouutisille.

Hän muistuttaa, että varsinkin ennen vanhaan rikkureiden kohtelu on ollut kovaa.

– Rikkuriahan haukuttiin kaikin mahdollisin tavoin ja häirittiin varmaan pitkän aikaa koko perhettä. Mutta ammattiyhdistysliikkeenkin olisi syytä muistaa, että se on yksilöistä koostuva kollektiivi. Jos yksilöitä ei kunnioita, niin siinä yhdistyksessä on täysin väärän tyyppinen kollektivistinen asenne valloillaan.

– Jos minä olisin ammattiyhdistysliikkeen johtohenkilö, niin kyllä minä Alapartaselle antaisin huomautuksen, varoituksenkin. Vaikka olisit itse mitä mieltä tahansa, niin kyllä muita olisi kunnioitettava.

”Kaipaan Riku Aallolta vastauksia”

Iltalehti uutisoi alkuviikosta Heinolan Versowoodin liimapalkkitehtaalla työskentelevän Ida Seppälän joutuneen rajun uhkailun ja kiusaamisen kohteeksi, koska hän ei liittoon kuulumattomana suostunut osallistumaan Teollisuusliiton lakkoon.

Ida Seppälä kertoo nyt Verkkouutisille, että liimapalkkitehtaaseen liittyvä uutisointi sai loppuen lopuksi enemmän positiivista kuin negatiivista julkisuutta.

– Suora haukkuminen ja uhkailu on nyt jäänyt. Kai he (ammattiliitossa) tajusivat itsekin, että tässä ei nyt toimita kaiken järjen mukaan, Seppälä kertoo.

Seppälän mukaan haukkuminen ja uhkailu kohdistui todellisuudessa kaikkiin rikkureihin, vaikka hän antoi uutisissa heille kasvot. Rajuimmat uhkaukset ovat tulleet yksittäisiltä ammattiliiton jäseniltä.

– Keskustelupalstoilla on tullut vastaan kommentteja rikkureiden renkaiden puhkomisesta, etujen polkemisesta lain alapuolelle ja Jyrkinkin kovasti kannustamasta työpaikkakiusaamisesta, Seppälä toteaa.

Tapaus on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Uhkailu ja kiusaaminen on tuomittu laajasti, ja siihen ovat ottaneet kantaa muun muassa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja kansanedustajat yli puoluerajojen.

Seppälä kertoo olevansa häkeltynyt saamastaan tuesta. Hän toivoo, että myös Teollisuusliitossa reagoitaisiin tapaukseen.

– (Teollisuusliiton puheenjohtaja) Riku Aalto syytti työnantajapuolta rymistelystä ja pelottelusta. Minä haluaisin häneltä kuulla vastauksia siitä, mitä mieltä hän on Jyrki Alapartasen toiminnasta ja siitä, onko tämä liiton etujen mukaista. Toivon, että hän tuomitsisi nämä toimet, Seppälä sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)