X
SULJE MAINOS
Tutkijat luottavat koronarokotteiden antamaan suojaan. / LEHTIKUVA / AFP Hazem Bader

Professori toiveikkaana: Emme palaa pandemian lähtöruutuun

Brittitutkijat uskovat rokotteen suojaavan muunnokselta.

AstraZenecan koronarokotteen kehittäneen Oxford Vaccine Group-tutkimusryhmän johtaja, professori Andrew Pollard ei usko huolta herättäneen omikron-muunnoksen palauttavan pandemian takaisin lähtöruutuun. Professori Pollard puhui asiasta BBC Radio 4:n haastattelussa.

Pollard muistuttaa, että rokotteet ovat toimineet varsin tehokkaasti muita muunnoksia ja mutaatioita vastaan.

– Spekulatiivisesti katsottuna syytä optimismiin on sen suhteen, että rokotteet suojaavat vakavalta taudilta, mutta meidän on vielä odotettava useita viikkoja asian vahvistamiseksi.

– On erittäin epätodennäköisestä että palaisimme viimevuotisen kaltaiseen pandemiaan rokotetun väestön keskuudessa, Pollard arvioi BBC:n mukaan.

Tarvittaessa myös rokotteita voidaan muuttaa varsin nopeasti, Pollard uskoo.

Pollardin kanssa samoilla linjoilla on mikrobiologi, professori Calum Semple. Professori Semple on yksi Britannian hallitukseen tiedeneuvonantajista.

– Tämä ei ole katastrofi, ja joidenkin kollegojeni antamat lausunnot asiasta ovat mielestäni hyvin liioittelevia, Semple sanoi BBC:lle.

Rokote suojaa todennäköisesti myös omikron-muunnokselta, hän korostaa. Lievät oireet ovat mahdollisia, mutta sairaalahoitoon uusi muunnos rokotettuja tuskin vie, Semple arvioi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt