X
SULJE MAINOS
Vesa Puttonen. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Professori TE:lle: Hallituksella miljardisokeus

Taloustieteilijä Vesa Puttosen mukaan mitään rajaa ei näytä olevan.

Aalto yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen päivittelee Talouselämälle pääministeri Sanna Marinin hallituksen kovaa velanottoa.

– Kiinnittää huomion, että alijäämä on lähes neljä miljardia euroa sen päälle, mitä valtiovarainministeriö esitti. Tulee miljardisokeus, Puttonen toteaa.

Budjetista on tulossa 10,7 miljardia euroa alijäämäinen. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa alijäämää oli vielä seitsemän miljardia euroa. Valtavaa summaa on selitetty etenkin koronavirusepidemian hoitoon liittyvillä menoilla.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan pelkästään testaukseen budjetoidaan jo nyt liki puolitoista miljardia euroa. Alkuperäisestä ehdotuksesta puuttui Vanhasen mukaan myös kuntien taloustilanteen ja Veikkauksen edunsaajajärjestöjen rahoitusongelmien vaatimia toimia.

Vesa Puttosen mukaan näyttää siltä, ettei mitään rajaa ole. Hän näkee kehityksen vaarallisena.

– Viitataan tiukkoihin neuvotteluihin ja sitten, humps, yhtäkkiä tuli neljä miljardia euroa lisää alijäämää.

Kovassa velkaantumisessa voi professorin mukaan piillä riski siitä, että se karkaa käsistä, eikä velkaantumista enää saada kuriin. Hän muistuttaa Suomella olleen tähän asti kansainvälisllä velkamarkkinoilla hyvä maine asiansa hyvin hoitavana maana.

Puttonen varoittaa, että nyt voi kuitenkin olla ensi kertaa edessä tilanne, jossa rahoittajat eivät enää olekaan yhtä luottavaisia siihen, että Suomen valtiontalous saadaan tasapainoon. Tämä taas merkitsisi Suomen velanhoitokustannusten nousua.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt