Hyvinvointivaltion ongelma on professorin mukaan rahan puute. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Professori syyttää yrityksiä hyvinvointivaltion kriisistä

Helsingin yliopiston Anu Kantolan mukaan suomalaiset yritykset eivät pysy verrokkimaiden tahdissa.

Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan viestinnän professori Anu Kantolan mukaan ”Suomen hyvinvointivaltion kriisin ytimessä on sen kalleus ja suuri koko”. Tämä ei kuitenkaan ole hänen mukaansa varsinainen ongelma vaan se, ettei rahaa ole tarpeeksi.

– Mallimme ei ole erityisen antelias. Siinä on kuitenkin yksi ero verrattuna muihin Pohjoismaihin: Ruotsilla, Tanskalla ja Norjalla on hyvin rahaa verrattuna Suomeen, Kantola kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumnissaan.

– Tämän ongelman ytimessä ovat suomalaiset yritykset, jotka eivät pysy muiden Pohjoismaiden tahdissa. Ehkä hyvinvointivaltion kriisissä on myös kyse siitä, että väärät ihmiset puhuvat vääristä asioita, Kantola jatkaa.

Hänen mukaansa ”uudistuksia voi ja pitää tehdä, mutta so­siaalipolitiikoilla, valtiovarainministeriön kamreereilla tai edes ekonomisteilla ei ole viisautta siihen, miten yri­tysten menestys syntyy”.

– Löytyisikö yritysten johtajia tai propellipäitä, jotka kertoisivat, mitä on tehtävä? Nyt yritysjohtajatkin keskittyvät tulo- ja sosiaalipolitiikkaan, mutta eikö kannattaisi miettiä myös omaa rootelia: mikä elinkeinoelämää vaivaa?, Anu Kantola kysyy.

Hänen mukaansa tuntuu kohtuuttomalta ”kaataa vastuu yritysten uudistumisen ongelmista neet-nuorten, pienten lasten äitien ja ammattinsa menettäneiden ikääntyneiden työmiesten niskaan”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt