X
SULJE MAINOS
Professori muistuttaa koronavirustaudin olevan lain määrittelemä yleisvaarallinen tartuntatauti. LEHTIKUVA / ROOPE SALONEN

Professori opastaa rikosilmoituksiin koronasta – ”jokaisen oikeus”

Martin Scheininin mukaan tartuntatautilakia rikotaan, kun koronan annetaan levitä lasten kautta.

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin on kirjoittanut twitter-ketjun kiinnitettyään huomionsa Helsingin Sanomain juttuun, jossa kerrottiin Sipoon päätöksestä luopua 15. lokakuuta alkaen oppilaitosten ja päiväkotien tartunnoista ja altistumisista tiedottamisesta.

– Sipoon – ja tietenkin monien muidenkin kuntien – tilanteen takia ihmiset kysyvät nyt rikosilmoituksen tekemisestä, kun kunta tietoisesti antaa koronavirustaudin levitä koululaisten kautta ja vieläpä salaa tartunnat kodeilta, Martin Scheinin aloittaa.

Hänen mukaansa uutisen ydinkohta on, kun ”siinä viitataan tiettyyn päätökseen tiettynä päivänä, jolloin tilanteen vakavuus on jo ollut yleisessä tiedossa”.

– Rikosilmoituksen (tutkintapyynnön) tekeminen on jokaisen oikeus. Virkarikokset ovat yleisen syytteen alaisia eivätkä siis edellytä, että ilmoittaja itse on rikoksen uhri (asianomistaja). Ilmoituksen voi tehdä netissä tai poliisiasemalla. Rikoksia tekevät yksilöt, ei kunta, hän opastaa.

Scheinin muistuttaa, että nimetyn ihmisen väittäminen rikolliseksi voi itsessään olla rikos. Sen sijaan poliisin pyytäminen tutkimaan nimetyn henkilön rikosepäilyä ei ole rikos.

– Koronavirustauti on yleisvaarallinen tartuntatauti, eikä tämä asia ole muuttunut. Siksi sen antaminen levitä väitetysti ”yleensä lievän” taudin saavien lasten kautta muodostaa vakavan vaaran muun muassa isovanhemmille ja rikkoo tartuntatautilain näitä pykäliä.

– Lisäksi: Nykyinen tilanne on tahallisesti rakennettu ainakin elokuusta lähtien, vaikka toki jokaisella on vastuu omista teoistaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt