Eduskunta äänesti ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta 21. syyskuuta. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

”Professori on lähtenyt Twitter-laukalle”

Eduskunnankin usein kuulema ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin on lähtenyt Twitter-laukalle, sanoo Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

– Ensin (Martin) Scheinin ilmoittaa Twitterissä perustuslakiin vedoten, että (Timo) Soini (sin.) ei olisi saanut äänestää viimeviikkoisessa luottamusäänestyksessä. Kun Twitter-ketju on käynyt keskustelun, joka ei tue hänen perustuslakitulkintaansa, hän ei peräänny, vaan ilmoittaa, että Soinin olisi pitänyt ymmärtää olla äänestämättä, Simon Elo sanoo.

Hän ei sulata punavihreiden jälkipeliä ulkoministeri Soinin luottamusäänestyksestä.

– Eduskunta äänesti perustuslakia noudattaen Soinin luottamuksen puolesta 100-60. Tämä Scheininin tarttuminen asiaan on punavihreiden epätoivoinen hyökkäys, kun hävisivät äänestyksen selvin luvuin, Elo sanoo.

Perustuslain 32 pykälän esitöissä sanotaan, että henkilökohtaisena ei pidetä asiaa, jossa on kysymys valtioneuvoston tai yksittäisen ministerin harjoittaman politiikan arvioinnista. Säännös ei siten estäisi ministereitä, jotka ovat samanaikaisesti kansanedustajia, osallistumasta täysistunnossa äänestykseen valtioneuvoston tai yksittäisen ministerin nauttimasta luottamuksesta.

– Perustuslaki selvästi tukee puhemiehen tekemää ratkaisua, että Soini sai osallistua äänestykseen. Soinilla on eduskunnan luottamus – pulinat pois, Scheinin, toteaa Elo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt