Donald Trump. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Professori MTV:llä: Donald Trumpin virkasyyte tyssäisi senaattiin

USA:n presidentti joutuu ottamaan välivaalien jälkeen demokraatit huomioon.

Yhdysvaltain välivaalien alustava tulos ei ole suuri yllätys, mutta muutoksia on tulossa, arvioi Helsingin yliopiston professori Mikko Saikku.

– Jos ja kun demokraatit saavat edustajainhuoneessa enemmistön, he pystyvät halutessaan ajamaan (presidentti Donald Trumpin) virkasyytettä. Se voisi edetä senaattiin, mutta jotta senaatissa virkasyyte johtaisi johonkin, pitäisi saada kahden kolmanneksen enemmistö. Siihen ei tällä kokoonpanolla ole realistisia mahdollisuuksia, jos näissä selvityksissä ei löytyisi jotain todella mullistavaa, professori Saikku sanoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Yhdysvalloissa käytiin tiistaina välivaalit. Aikaisin keskiviikkoaamuna Suomen aikaa ääntenlaskennan jatkuessa presidentti Donald Trumpin republikaanipuolue oli lisännyt enemmistöään liittovaltion senaatissa ja demokraatit olivat voittamassa enemmistön liittovaltion edustajainhuoneessa.

Spekulaatioiden mukaan presidentti saatettaisiin asettaa virkasyytteeseen muun muassa Trumpin ja tämän lähipiirin bisneskytkyistä sekä ex-asianajaja Michael Cohenin tunnustusten takia. Cohen on tunnustanut syyllistyneensä muun muassa laittomiin kampanjarahoituksiin.

Lisäksi Trumpin ex-kampanjapäällikkö Paul Manafort on tuomittu syylliseksi lukuisiin pankki- ja veropetoksiin.

Yhdysvaltain perustuslain mukaan presidentti voidaan asettaa virkasyytteeseen, jos hänen katsotaan syyllistyneen maanpetokseen, lahjontaan tai muuhun vakavaan rikokseen tai poliittiseen väärinkäyttöön.

Virkasyytteen johtaminen presidentin viraltapanoon vaatisi kahden kolmasosan enemmistön senaatissa.

Jos äänestystulos menee läpi ennakoidun kaltaisena, Trumpin loppukaudesta on tulossa erilainen kuin aiemmin.

– Ruusuiset päivät Trumpin kohdalta ovat ohitse. Kun presidentti joutuu tilanteeseen, jossa edustajainhuone on toiseen puolueen hallussa, se merkitsee vaikeuksia. Budjetin hyväksymisessä joudutaan ottamaan demokraatit huomioon ihan eri tavalla. Voisi jopa spekuloida, että muuri jää nyt rakentamatta tällä kaudella, professori Saikku toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt