X
SULJE MAINOS
Suomessa pohditaan uuden tehosteannoksen tuottamaa terveyshyötyä. / LEHTIKUVA / AFP Nhac Nguyen

Professori: Kulisseissa ollut puhe koronan kuolinvelasta

Martin Scheinin arvostelee keskustelua rokotusten kustannusten ja hyödyn välisestä suhteesta.

Professori Martin Scheinin hämmästelee, eikö vanhojen ja sairaiden suojaamisen ”rajahyötyä” nähdä enää riittävänä koronavirusrokotusten kustannuksiin nähden.

– Tässä tilassa on Suomi syksyllä 2021, Scheinin kirjoittaa Twitterissä.

Hän viittaa kolmannesta rokotuskierroksesta käytyyn keskusteluun. Tällä hetkellä uutta tehosteannosta suositellaan immuunipuutteisille ja yli 30-vuotiaille, jotka ovat saaneet rokotteen lyhyellä annosvälillä yli puoli vuotta sitten.

THL:n johtava ylilääkäri Hanna Nohynek sanoi Helsingin Sanomille, että rokottamisella pyritään estämään vakavia tautimuotoja, kuolemia ja elinvuosien menetystä.

Nohynekin mukaan on pohdittava, onko kolmannesta annoksesta saatava terveyshyöty oikeassa suhteessa rokottamisen hintaan. Hän muistuttaa, että esimerkiksi pneumokokkirokote ei ole päätynyt kaikkien ikäihmisten kansalliseen rokotusohjelmaan.

– Nyt koronarokotteen osalta täytyy miettiä sitä, milloin olemme rajahyödyn äärellä: jos toisella annoksella saadaan estettyä valtaosa vakavista taudeista, niin mitä hyötyä on kolmansista, neljänsistä tai viidensistä tehosteannoksista kaikille annettuna, Nohynek toteaa.

Martin Scheinin pitää avainkohtana elinvuosien menetykseen liittyvää ilmaisua, joka ilmaisee kuolemien estämisen tavoitetta.

– Peiteilmaisuista huolimatta tässä astuu esiin kulisseissa kuiskuteltu termi ”kuolinvelka”, professori sanoo.

– Ne joiden aika on kuolla, saavat nyt kuolla koronaan, kun sairaalat ja hoitokodit täyttyvät myös sen takia, että epidemian vuoksi tehostetut hygieniatoimet ovat estäneet muita kuolemia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt