X
SULJE MAINOS
Britanniassa yli 400 000 ihmistä on kärsinyt koronaoireista yli vuoden ajan. / nhs.uk

Professori kertoo pitkästä koronastaan: Vaikea edes ymmärtää

Aiemmin perusterve Michael Osborne toipui vasta viime aikoina pandemian alussa saadusta infektiosta.

Oxfordin yliopiston professori Michael Osborne kertoo saaneensa koronavirustartunnan maaliskuussa 2020 ollessaan 38-vuotias ja perusterve.

Infektio oli alusta lähtien raju. Osborne oli romahtanut makaamaan täristen ja viety saman tien sairaalaan ambulanssilla. Jälkioireet osoittautuivat pitkäkestoisiksi ja vakaviksi, sillä hänellä ei ollut vuotta myöhemmin voimia poistuakseen kotoaan.

– Juoksin aiemmin maratoneja, mutta nyt sain kohtauksen 700 metrin kävelyn jälkeen. Joillakin asiat ovat vielä paljon, paljon pahemmin, Michael Osborne kirjoittaa Twitterissä.

Professori kuvailee pitkän koronan oireita vaihteleviksi ja arvaamattomiksi.

– Hyvinä päivinä epäilet itseäsi; huonoina päivinä epäilet kaikkea. Sairaus on ailahteleva, rajaton, ilkeä

Oireita ovat muun muassa päänsärky, huimaus, unettomuus, ahdistus ja ”aivosumu”. Osborne kertoo kohdanneensa vaikeuksia jopa turvavyön avaamisessa ja vertaa aivosumua unenpuutteeseen.

– Se tuntuu kuin olisi eksynyt sumuun. Tummat muodot liikkuvat ympärillä samalla kun kadottaa itsensä.

Michael Osborne on kärsinyt vakavan ripulin vuoksi myös yllättävistä oireista, kuten pistävästä lihaskivusta ja näköoireista. Hänen näkökykynsä alkoi palautua vasta puolen vuoden jälkeen.

– Nyt oloni on jo paljon parempi. Mitään merkittäviä oireita ei ole ollut kuuteen viikkoon. Mitä se merkitsee? Minulle se tarkoittaa kaikkea, lähes ihmettä, Osborne toteaa.

Britanniassa yli 1,1 miljoonaa ihmistä on kärsinyt yli neljä viikkoa kestäneistä koronaoireista. Oireet ovat kestäneet yli vuoden 405 000 henkilöllä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt