Verkkouutiset

Professori kehottaa Suomea mukaan Naton kyberyhteistyöhön

Professori Jarno Limnéllin mukaan Suomi voi vaikuttaa kyberympäristön luomiseen tekemällä yhteistyötä Naton kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Naton päätöksellä nostaa kyberympäristö osaksi puolustusulottuvuutta on myös merkittäviä vaikutuksia Suomelle, arvioi Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll.

– Lähtökohtana pitää muistaa se, että toiminta kybermaailmassa on vahvasti joukkuepeliä. Tässä eivät edes maailman kyvykkäimmät valtiot, kuten Yhdysvallat, pärjää yksin. Yhteistoiminnan merkitys tulee jatkossa lisääntymään, Limnéll sanoo Verkkouutisille.

Nato-maiden puolustusministerit tunnustivat tiistaina virallisesti kyberympäristön yhdeksi sodankäynnin ulottuvuudeksi ilmatilan, meren, maan ja avaruuden rinnalla.

Limnéll pitää Suomen kyberturvallisuuden kehittämisen kannalta tärkeänä, että Suomi on mukana Naton vahvistuvan kyberyhteistyön eri rakenteissa, yhteistyömuodoissa ja tietojenvaihdossa.

– Me elämme maailmassa, jossa teknologiaa kehitetään yhä nopeammin ja myös käytetään erilaisiin tarkoituksiin. Jatkossa korostuu yhä enemmän tilannetietoisuuden ja ennalta saatavan varoituksen merkitys.

– Tämä on yksi syy, miksi Suomen pitää olla vahvasti mukana tässä yhteistyössä tai muuten me jäämme niiden rakenteiden ulkopuolelle, ja sillä on mielestäni Suomen turvallisuutta heikentävä merkitys.

Limnéllin mukaan yhteistyössä kannattaa olla mukana myös siksi, että nyt ollaan vasta luomassa kybertoimintaympäristön pelisääntöjä niin kansainvälisessä politiikassa kuin kyberoperaatioissakin.

– Vielä ei tiedetä tarkkaan, miten kybertoimintaympäristössä pitäisi toimia ja mitkä ovat yhteistyötapoja sekä pelisääntöjä.

– Nämä ovat sellaisia asioita, joita maailmassa määrittävät keskeiset liittoumat, toimielimet ja valtiot. Näissä keskusteluissa Suomen pitää olla vahvasti mukana, jotta me pysymme ajan hermolla ja olemme vaikuttamassa siihen, millainen tämä kyberympäristö jatkossa on.

Kolmanneksi Limnéll toteaa, että Nato kiinnittää jatkossa enemmän huomiota liittokunnan sisäiseen harjoitteluun, keskinäisten toimintatapojen kehittämiseen ja koulutukseen.

– Yhtä lailla kehitetään sekä huippuhakkereita että strategisen tason osaajia.

– Suomen on Naton kumppanimaana oltava vahvasti mukana tässä tiivistyvässä koulutus- ja harjoitustoiminnassa sekä yhteistyön kehittämisessä. Kun me olemme tässä mukana, pystymme parantamaan omaa valmiuttamme keskeisellä tavalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)