LEHTIKUVA / AFP Claudio Bresciani

Professori: Kasvomaski oli Ruotsissa kirosana

Suosituksista on kesän jälkeen lipsuttu, Björn Olsen sanoo.

Ruotsin koronastrategian ja valtionepidemiologi Anders Tegnellin arvostelijana tunnetuksi tullut infektiotautien professori Björn Olsen ihmettelee Ruotsin maskilinjaa. Asiasta uutisoi Expressen.

Ruotsissa viranomaiset eivät ole toistaiseksi suositelleet kasvomaskin käyttöä. Olsen muistuttaa, että Ruotsin lisäksi näin on toimittu vain harvoissa maissa. Ruotsin linja on nyt kuitenkin pehmentymässä, professori uskoo.

– Aluksi kasvomaski-sanan käyttö oli mahdotonta, se oli Ruotsissa kuin kirosana. Näin viesti etenkin kansanterveysvirasto, jonka mukaan me emme olisi osanneet käyttää maskeja, Olsen sanoo Expressenin haastattelussa.

Olsenin mukaan viranomaiset uskoivat kasvomaskien antavan ”väärän turvallisuuden tunteen”. Professorin mukaan kansainväliset tutkimukset tukevat voimakkaasti kasvomaskien käyttöä.

Ruotsin koronatilanne on viime viikkoina jälleen kiihtynyt. Perjantaina Ruotsissa vahvistettiin 42 koronan aiheuttamaa kuolemantapausta.

Syy epidemian kiihtymiseen on Olsenin mukaan selvästi ihmisten käyttäytymisessä. Rauhallisemman kesän jälkeen ruotsalaiset ovat suhtautuneet suosituksiin liian rennosti, professori sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt