Professori: Kannattaako maahanmuutto oikeasti? – ”ei voi olla ainoa ratkaisu työttömyyteen”

Professorin mukaan työttömien ja avoimien työpaikkojen kohtaanto-ongelmaa pitäisi yrittää ratkaista ensisijaisesti muuttamalla vero-, sosiaali- ja aluepolitiikkaa.

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén ei usko, että Suomea piinaava massatyöttömyys saadaan kuriin pelkästään maahanmuutolla.

– Olen moneen kertaan lukenut entisen (työ- ja elinkeinomisteriön) kansliapäällikön Erkki Virtasen haastattelua, jossa hän valittelee, että maahanmuutto maksaa puolitoista miljardia euroa 50 000 maahanmuuttajaa kohden vuodessa, Virén kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

– Samaan hengenvetoon hän kuitenkin sanoo, että kannattaa maksaa, koska Suomi tarvitsee maahanmuuttoa, eikä edes 50 000 ihmisen muuttovauhti riitä. Avoimia työpaikkoja on 40 000, eikä niihin löydy työntekijöitä.

Virén korostaa, että 1,5 miljardia vuodessa tekee 15 miljardia kymmenessä vuodessa. Siten hänen mukaansa julkisen sektorin menojen suhde BKT:hen nousisi tällä menolla lähes 70 prosenttiin.

– Kannattaakohan tämä oikeasti? Jos avoimiin työpaikkoihin ei saada työvoimaa lähes 500 000 työttömyyskortistossa olevasta ja niin sanotusti sijoitetuista, vika on varmaan järjestelmässä (verotuksessa, sosiaalituissa, aluepolitiikassa jne.), jota varmaankin voidaan muuttaa.

– Vai estävätkö kansainväliset sopimukset sen? Onko todellakin niin, että 500 000 työttömälle ei voi tehdä mitään, ainoa ratkaisu on työvoiman hankkiminen ulkomailta. Ei kai nyt sentään!

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt