Henkilö hakkeroi kannettavaa tietokonetta. Lavastettu kuva. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Professori IS:lle: Tämä on tietomurtojakin suurempi uhka

Jarno Limnell ehdottaa kansallisen selvitysryhmän perustamista tietomurtoja vastaan.

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnell ehdottaa Ilta-Sanomien haastattelussa kansallisen selvitysryhmän perustamista, jotta yhteiskunta pystyy jatkossa varautumaan paremmin tietomurtoihin.

Limnellin mukaan selvitysryhmän perustaminen on tarpeellista myös muiden kyberuhkien, kuten datamanipulaatioihin varautumiseen.

– Tarvitaan kattava jälkiarvio koko yhteiskuntamme kyberturvallisuuden ja kriisinsietokyvyn näkökulmasta. Digitalisaatio nopeutuu jo koronankin vuoksi ja se lisää yhteiskunnan haavoittavuutta., Limnell sanoo IS:lle.

Limnellin ehdotuksen taustalla on julki tulleet psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneet tietomurrot. Hän luonnehtii arkaluontoisten terveystietojen päätymistä vääriin käsiin ”vakavimman pään skenaarioksi”.

– Sen ei toivonut toteutuvan, se toteutui.

Yhteiskunnan digitalisaatioon liittyy Limnellin mukaan vielä tietomurtojakin vakavampia uhkia. Yksi niistä on tietojen manipuloiminen eli datamanipulaatio, jossa sähköisessä muodossa olevan tiedon sisältöä muokataan niin, ettei tietoon voi enää luottaa.

– Se voisi kohdistua vaikkapa terveystietoihin, jolloin meillä pahimmillaan menisi luottamus koko aineistoon. Se olisi erittäin ikävä tilanne.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt