Professori ihmettelee vasemmiston huutoa opintotuesta: Yliopisto-opiskelijat hyväosaisin ryhmä

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén ei ymmärrä vasemmistopuolueiden toiminnan logiikkaa opintotukileikkauksissa.

– Juuri nyt kuuluu kova huuto siitä, että opintotukia leikataan, Matti Virén kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Hän viittaa vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäen maanantaina lähettämään tiedotteeseen, jonka mukaan ”opiskelijat ovat jo valmiiksi kaikkein pienituloisin väestöryhmä ja nyt hallitus on kirveellä lohkaisemassa heidän perustoimeentulostaan yli 25 prosenttia pois. Moni opiskelija joutuu nyt jo värjöttelemään leipäjonoissa. Ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) haluaa ajaa loputkin opiskelijat leipäjonoihin”.

– Hetkinen. Miten tämä nyt menikään. Ainakin yliopisto-opiskelijat ovat maan kaikkien hyväosaisin väestöryhmä. Yliopistoon päässeen elinikäiset tulot kasvavat (verojen jälkeen) keskimäärin puolella miljoonalla eurolla sillä siunatulla hetkellä, kun tieto opiskelupaikasta tulee verrattuna niihin huonompiosaisiin tovereihin, joiden osaksi jää siirtyminen työelämään, Virén toteaa.

Virénin mukaan parhaiten palkatuilla, kuten juristeilla, opiskelupaikka tietää keskimäärin yli miljoonan euron lisätuloja.

– Ilmainen opetus kustantaa keskimäärin 40 000 euroa tutkintoa kohden erilaisten tulonsiirtojen (opinto- ja asumistuki, ateriatuki, opintolainojen subventiot ja erilaiset alennukset) tehdessä saman verran. Ne jotka jäävät opiskelupaikkaa paitsi, eivät saa mitään – saavathan he tosin maksaa korkeasti koulutettujen ilmaisen opiskelun ja tuet. Rahaa köyhiltä rikkaille. Siinä on reilu meininki suomalaiseen tyyliin.

Kommentit