Lasten jalkineita päiväkodissa. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Professori HS:lle: Valtio voisi palkita lapsettomia

Ekologian professori ehdottaa lapsilisän tilalle rahallista palkkiota lapsettomuudesta.

Ekologian professori Janne Kotiahon mielestä lapsettomia ja lapsen hankintaa lykkääviä voisi palkita rahallisesti.

Käytännössä se voisi tarkoittaa sitä, että lapsilisän tilalle tulisi lapsettomuuslisä, jota maksettaisiin kuukausittaisin yli 18-vuotiaille kansalaisille, joilla ei ole lapsia. Rahallinen kannustin voisi Kotiahon mukaan hillitä väestönkasvua, jota hän pitää maailman suurimpana ongelmana.

– Synnytystalkoista puhuminen on aivan perverssiä. Siitä pitäisi tehdä brändi, että täällä on saatu väestönkasvu kuriin, Kotiaho sanoo Helsingin Sanomille.

Suomen syntyvyys laahaa nälkävuosien tasolla. Viime vuonna syntyi noin 47 300 lasta. Alhaisen syntyvyyden ja väestön ikääntymisen katsotaan uhkaavan hyvinvointiyhteiskunnan palveluja. Palveluille ei ole maksajia, jos työelämän ulkopuolella on enemmän kansalaisia kuin työelämässä.

Kotiahon mielestä syntyvyys on kuitenkin juuri nyt hyvällä tasolla. Hänen mukaansa tulevaisuudessa työelämään ei tarvita suurta määrää ihmisiä kustantamaan yhteiskunnan menoja, koska väestön vähentyessä työntekijöille on kovempi kysyntä. Tämä nostaa hänen mukaansa työllisyysastetta sekä palkkoja ja verotuloja.

Kotiaho ei kuitenkaan kannata yksilön syyllistämistä ympäristöasioissa. Hän ei myöskään ajattele, että pitäisi elää kuten opettaa. Hän on kolmen lapsen isä, pitää lihansyönnistä ja omistaa kaksi diesel-autoa.

– Yksilön merkitys on siinä, mitä suuri joukko yksilöitä tekee. Ei sillä yhdellä yksilöllä sitten kuitenkaan ole isossa mittakaavassa väliä, kertoo HS:lle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt