Markku Kuisma. LEHTIKUVA / JARNO MELA

Professori HS:lle: Hallitsematon markkinatalous voi johtaa sotaan

Markku Kuisman mukaan markkinataloudesta on tullut itsetarkoitus.

Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Markku Kuisma jää virallisesti eläkkeelle tämän kuun loputtua. Hän on antanut ”jäähyväisluentonsa” Helsingin Sanomille. Hänen mukaansa markkinatalous on ymmärretty nykymaailmassa väärin, ja sitä käytetään väärin.

– Markkinat ovat uskomaton voima. Ne ovat kuin tuli, joka on hyvä renki, mutta huono isäntä. Kun markkinatalous pannaan töihin oikealla tavalla, se tekee yhteiskunnalle suuren palveluksen. Mutta jos sen dynamiikan ja logiikan annetaan hallita kaikkea, ei siitä tule yhtään mitään, Kuisma sanoo HS:lle.

Kuisman mukaan ongelma on markkina-ajattelun tunkeutuminen kaikkialle. Erityisesti julkishallinto on ”konsulttihimmelirynnäkön” kierteissä. Yliopistoissa kirjataan työtunteja tietojärjestelmiin, joita kukaan ei seuraa, vaikka ollaan yliopistolla aiemminkin ahkeria oltu. Valtionyrityksiin tehdään keinotekoisia yritysjärjestelyitä, esimerkiksi ”VR pilkotaan osiin, jotka sitten kaikki osaoptimoivat toimintaansa, eikä kukaan ajattele kokonaisuutta”.

– Valtiontaloutta pitää hoitaa tarkasti, ja vaikkapa pörssillä on oma tehtävänsä. Mutta markkina-ajattelun tunkeutuminen kaikkialle on sairas piirre.

Kuisma ihmettelee, ”miten nykyiset sukupolvet vaikuttavat olevan markkinoiden edessä avuttomia. Historiasta löytyy vaikka kuinka monta tapausta, joissa markkinoita on kahlittu hyvin tuloksin, Yhdysvaltain kilpailulainsäädännöstä alkaen.” Hänen mukaansa tuhansien vuosien historiasta ei löydy yhtään onnistunutta valtiota, joka olisi pyrkinyt olemaan mahdollisimman pieni, heikko ja talouselämään puuttumaton.

– Nyt tehdään vääriä asioita eikä ymmärretä, mihin se markkinatalous aina valjastetaan. Suomeakin yritetään kovasti uudistaa, mutta vaarana on, että sitä pilataan aktiivisesti.

Markku Kuisma sanoo olleensa toiveikas, kun Neuvostoliitto hajosi ja liberaalidemokratia sekä markkinatalous näyttivät voittamattomilta. Kun 1900-luvulla ratkaisuksi kaikkeen tarjottiin valtiota, tarjotaan Kuisman mukaan nyt malliksi yrityksiä.

– En halua uskoa, että kauppasodat johtavat mihinkään varsinaiseen sotaan, mutta tavallaan sellainen asetelma on olemassa. Samat dynaamiset voimat, joista sota ja väkivalta ovat aina aikaisemmin purskahtaneet. Mutta toivottavasti nyt on opittu historiasta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt