Ihmiset jonottavat virustestiin Lontoossa 13. huhtikuuta. LEHTIKUVA / AFP Daniel Leal-Olivas

Professori ennustaa: Pandemia on ohi kesään mennessä

Rokotusten luoma immuniteetti voisi tehdä koronaviruksesta lähes harmittoman.

Britannian koronavirustilanne on helpottunut huomattavasti kevään aikana nopeasti edenneen rokotehankkeen ja rajoitustoimien yhteisvaikutuksesta.

Pääministeri Boris Johnsonin hallituksen linjana on ollut avata yhteiskuntaa vaiheittain kesäkuun 21. päivään mennessä, eivätkä tähän mennessä puretut rajoitukset ole aiheuttaneet uutta epidemia-aaltoa.

Pessimistisissä ennusteissa on silti varoiteltu suuresta tartunta-aallosta kesälle, joka voisi aiheuttaa jopa 50 000 kuolonuhria. Vastaavia arvioita ovat tehneet muun muassa rokotekomitea JCVI ja hallituksen tiedeneuvonantajien Sage-ryhmä.

Viime päivinä on huolestuttu Intiassa levinneestä B.1.617-virusmuunnoksesta, joka pakotti Boris Johnsonin perumaan suunnitellun virkamatkansa maahan.

Pandemian kulkua tähän mennessä hyvin tarkasti ennustanut professori Philip Thomas tyrmää synkät arviot. Hän pohjaa optimistisen arvion tekemäänsä mallinnukseen, joka ottaa huomioon rokotteista kertyvän immuniteetin.

– Tilanne on se, että olemme voittamassa pandemian. Kun menemme kohti kesää, niin immuniteetti tulee kasvamaan. Näissä olosuhteissa rajoitusten jatkamiselle ei ole perusteita, Philip Thomas kirjoittaa kolumnissaan Daily Mailissa.

Professorin mukaan mahdollinen kolmas aalto olisi Britanniassa huomattavasti aiempaa harmittomampi.

Kertyneen suojavaikutuksen vuoksi uudet tartunnat eivät juurikaan näkyisi sairaalahoidon tarpeessa tai kuolemantapauksissa. Pandemia olisi käytännössä ohi kesään mennessä.

– Tässä uudessa turvallisemmassa ympäristössä noin kolmasosa ei saisi minkäänlaisia oireita infektiosta. Muiden osalta oireet olisivat vain lieviä, Thomas toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt