SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly joulukuussa 2015 yhteiskuntasopimusneuvotteluissa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Presidentti vetosi kikyn neuvotteluiden puolesta”

Tasavallan presidenttiä tarvittiin kilpailukykysopimusta tehtäessä.

SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) kertoo tuoreessa Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra -kirjassa (Into Kustannus), että tasavallan presidentti auttoi joulukuussa 2015 pääministeri Juha Sipilää kutsumalla EK:n ja SAK:n koko ylimmän johdon Mäntyniemeen.

Yhteiskuntasopimus oli kaatunut. Sitä yritettiin saada aikaan kilpailykykysopimuksena.

– Olimme aika pitkään siellä. Presidentti vetosi kikyn neuvotteluiden puolesta, että tehkää nyt vaan näitä ratkaisuja ja että Suomi tarvitsee niitä. Maan korkeimmalta taholta tuli siis vetoomus. Koin sen kannustavana, Lauri Lyly toteaa.

– Tämä oli yksi episodi kikyssä. Emme elämöineet tapaamisella.

– Kun meillä niitä epäilijöitä oli, niin kuin EK:n porukassakin, niin kyllä sillä merkitystä oli, kun presidentti sanoi, että sopimusta vaan kannatti tehdä. Se auttoi montaa meistä miettimään. Hän oli hyvin perillä neuvottelutilanteesta eli oli käynyt keskusteluja etukäteen, Lyly jatkaa kirjassa.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan ”oli erityyppisiä tapoja yrittää saada AKT mukaan”.

– Presidentti kutsui keskustelemaan, missä mennään. Siinä kaikki. Varmaan kukaan ei kokenut – oletan näin – patistamista tai painostamista, Jyri Häkämies kuvailee tapahtumaa.

– Näen tapaamisen yhteydenpitona. Tasapainoinen joukko oli se ehto.

Tapaamisen jälkeen presidentti Niinistö totesi uudenvuodenpuheessaan, että ”minun ajatukseni on, ettei Suomessa ole syytä kohdata kevättä keskinäisen riitelyn ja eripuran vallitessa. Haluan taas muistuttaa, että yhteiskunnallinen eheys on paras voimavaramme”.

LUE MYÖS:
Tarja Halonen 2018 presidentinvaalista: Media oli kuin itänaapurissa
Petteri Orpo uutuuskirjassa: Vaikka möykkäisin joka päivä Natosta, se ei edistäisi

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt