Sauli Niinistö. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Presidentti Sauli Niinistö Ylelle: USA:ta saatetaan jäädä kaipaamaan

Tasavallan presidentin mukaan Turkin toiminta Syyriassa on tuomittavaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toteaa Ylen haastattelussa, etteivät Turkin toimet Syyriassa tulleet yllätyksenä. Myös Yhdysvaltojen johto on viestinyt halua irtautua Syyriasta.

– Nyt nämä molemmat halut toteutuvat yhtä aikaa, Niinistö sanoo.

Niinistö tapasi viime viikolla Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Washingtonissa. Tuolloin asiasta ei ollut puhetta.

– Ei pienintäkään. Hän on ajatuksissaan sen verran välitön, että jos tällainen olisi ollut jotenkin ilmassa, luulenpa että hän ei olisi pidättäytynyt siitä lausumasta, näin diplomaattisesti sanottuna, Sauli Niinistö toteaa.

Presidentti viittaa Donald Trumpin pari päivää sitten antamaan ilmoitukseen, että Yhdysvallat on jatkossa mukana vain sodissa, joissa sillä on oma intressi.

– Luulen, että aika moni jäi miettimään, kuinka laaja-alainen ilmoitus tämä on. Mehän kaikki tiedämme, että hän on ollut aika pidättyväinen eräänlaisen maailmanpoliisin rooliin, joka aikanaan herätti Euroopassa arvosteluakin. Nyt Yhdysvaltoja saatetaan jäädä kaipaamaan, Sauli Niinistö arvioi.

Presidentti tuomitsee Turkin hyökkäyksen. Hänen mukaansa kyse on väestönsiirrosta.

– Turkki, joka on sinänsä kantanut aika vastuun kolmesta miljoonasta pakolaisesta, haluaisi nyt työntää heidät tuonne turva-alueeksi kutsumalleen alueelle, joka ensin pitää näköjään valloittaa kurdeilta. Vastaavasti kurdiväestö joutuu pakenemaan sieltä.

Syyrian tilanteen Niinistö uskoo hankaloituvan.

– Miten se tästä tasaantuisi kun pommit lentävät, kyllä tämä varmasti mutkistaa tilannetta entisestään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt