Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Presidentti Sauli Niinistö matkustaa tänään Kiovaan

Ukrainassa arvostetaan Suomen tukea ja toivotaan, että Venäjän uhasta puhutaan suorin sanoin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa tänään kaksipäiväiselle viralliselle vierailulle Ukrainaan.

Kyseessä on presidentti Niinistön ensimmäinen tapaaminen vierailua isännöivän presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. Niinistö on yksi ensimmäisistä Ukrainassa vierailevista ulkomaisista valtionpäämiehistä sen jälkeen, kun Zelenskyi astui toukokuun lopulla virkaansa.

Politiikan ulkopuolelta kansansuosikiksi noussut Zelenskyi voitti huhtikuisissa presidentinvaaleissa edeltäjänsä, maansa johtoon toukokuussa 2014 nousseen Petro Porošenkon selvin luvuin.

Niinistön ja Zelenskyin keskustelujen asialistalla ovat sekä Suomen ja Ukrainan kahdenväliset suhteet että Itä-Ukrainan tilanne ja Ukrainan EU-kumppanuus. Viralliset keskustelut käydään Kiovan historiallisessa Mariinski-palatsissa torstaina.

Vierailun yhteydessä allekirjoitetaan Suomen ja Ukrainan välinen sopimus turvaluokitellun tiedon vastavuoroisesta suojaamisesta sekä yhteistyösopimus maiden kansallisarkistojen välillä. Torstaina ohjelman päättää presidenttien yhteinen lehdistötilaisuus ja päivällinen Mariinski-palatsissa.

Perjantaiaamuna Zelenskyi, Niinistö ja Viron presidentti Kersti Kaljulaid puhuvat Kiovassa järjestettävän Yalta European Strategy -konferenssin avajaisistunnossa. Vuosittain järjestettävässä korkean tason konferenssissa ovat aiemmin puhuneet muun muassa Kofi Annan, Bill Clinton, Donald Trump, José Manuel Barroso ja Anders Fogh Rasmussen.

Ennen kotimatkaansa Niinistön ohjelmassa on vielä tapaamiset Ukrainan uuden pääministerin Oleksi Hontšarukin ja parlamentin puhemiehen Dmytro Razumkovin kanssa.

Ukrainan edellinen presidentti Petro Porošenko teki virallisen vierailun Suomeen tammikuussa 2017. Presidentti Niinistö on vieraillut edellisen kerran Ukrainassa vuonna 2014.

”Venäjän aggressiota ei saa unohtaa”

Ukrainan tapahtumista englanniksi raportoivan Euromaidan Press -verkkolehden päätoimittaja Alya Shandra pitää presidentti Niinistön vierailua tervetulleena signaalina Suomen johdonmukaisesta tuesta Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta kohtaan.

– Toivon presidenttinne toistavan Kiovassa mahdollisimman selväsanaisesti, että Venäjä on miehittänyt Ukrainalle kuuluvan Krimin ja liittänyt sen laittomasti omaan alueeseensa. On myös tärkeää todeta, että se, joka aloitti sodan Itä-Ukrainassa, oli Venäjä eikä kukaan muu, Shandra sanoo Verkkouutisille.

– Monissa viimeaikaisissa läntisissä lausunnoissa – ja myös presidentti Zelenskyin puheenvuoroissa – Venäjän vastuu omista toimistaan on jäänyt jokseenkin taka-alalle. Se on minusta hälyttävää. Jos asioita ei enää kutsuta niiden oikeilla nimillä, ollaan vaarallisella tiellä, hän varoittaa.

Shandra oudoksuu voimakkaasti näkemyksiä, joiden mukaan Itä-Ukrainan tilanne olisi ollut ratkaistavissa neuvotteluteitse, mutta presidentti Porošenko ei sitä halunnut.

– On suoranaista itsepetosta kuvitella, että Venäjä yhtäkkiä peräytyisi pyrkimyksistään horjuttaa Ukrainaa. Toivon kaikkien toiveajattelijoiden valtiojohtajien ymmärtävän, kuinka dramaattisia seurauksia maamme palautumisella Venäjän etupiiriin olisi paitsi meille, myös koko Euroopan vakaudelle ja turvallisuudelle, painottaa Shandra.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt