Sauli Niinistö. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Presidentti Sauli Niinistö Kiinassa: Karttakepillä ei pidä opettaa

Tasavallan presidentin mukaan ihmisoikeusasiat olivat esillä Pekingissä.

Suomen ja Kiinan kahdenvälisten suhteiden lisäksi suurvaltasuhteet, ilmastonmuutos, ihmisoikeudet, arktinen alue sekä Euroopan unionin tilanne olivat esillä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Kiinan presidentti Xi Jinpingin tapaamisessa Pekingissä maanantaina.

– Näyttää siltä, että Kiina näkisi mielellään vahvan Euroopan unionin, joka kykenee myös maailmanpolitiikassa olemaan vaikuttaja. Sitä samaa minä olen peräänkuuluttanut ja toivonut, presidentti Niinistö totesi medialle tapaamisen jälkeen.

Yhteistä löytyi tasavallan presidentin kanslian tiedotteen mukaan myös suhtautumisessa ilmastonmuutokseen.

– Siinä Kiina oli varsin rakentava ja EU:n ja Kiinan voimin Katowicen sopimus saatiin aikaiseksi. Vakaasti jäi se tunnelma, että Kiina on tosissaan näissä kysymyksissä.

Vierailun yhteydessä julkistettiin myös Suomen ja Kiinan kahdenvälisen kumppanuuden toimeenpanosuunnitelma. Toimeenpanosuunnitelma konkretisoi Suomen ja Kiinan välistä kumppanuutta, joka julkistettiin huhtikuussa 2017 Kiinan presidentin Suomen-valtiovierailulla.

Pekingissä allekirjoitettiin myös kolme yhteisymmärrysasiakirjaa koskien kulttuuria ja kulttuuriturismin yhteistyötä, talviurheilua ja taloudellista yhteistyötä sekä yhteistyötä patentti- ja rekisteriasioissa.

Ihmisoikeuskysymyksistä presidentti Niinistö kertoi keskustellun paljonkin, mutta totesi, ettei ”karttakepillä kannata mennä opettamaan”.

– Suomen vahvin sanoma tulee itse suomalaisen yhteiskunnan ja yhteisöjen kautta, että miten on rakennettu tällainen yhteiskunta, jos niitä rakennuspalikoita lähtee hakemaan, niin sieltä löytyy kyllä aikamoinen valikoima arvoja. Siis hyvällä esimerkillä, jos näin voi sanoa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puolisonsa Jenni Haukion kanssa valtiovierailulla Kiinassa 14.–15. tammikuuta 2019.

Presidentit Niinistö ja Xi ovat tavanneet useita kertoja. Edellinen tapaaminen oli huhtikuussa 2017, kun Presidentti Xi oli puolisonsa Peng Liyuanin kanssa valtiovierailulla Suomessa. Presidentti Niinistö ja rouva Haukio olivat virallisella vierailulla Kiinassa vuonna 2013. Edellinen valtiovierailu Suomesta Kiinaan tehtiin vuonna 2002.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt