Verkkouutiset

Presidentti Sauli Niinistö Iranissa: Terrorismin torjumiseksi tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Iranin presidentin Hassan Rouhanin virallisella vierailullaan Teheranissa keskiviikkona.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentit keskustelivat Suomen ja Iranin suhteista, Iranin ja EU:n suhteista sekä Lähi-idän ja Persianlahden alueiden tilanteesta.

Tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Sauli Niinistö kiitti mahdollisuudesta vierailla Iranissa ja muistutti, että maiden yhteistyöllä on pitkä historia.

– Iran oli ensimmäisiä Suomen itsenäisyyden tunnustaneita maita, ja nyt yhteistyö syvenee, presidentti Niinistö sanoi viitaten heinäkuussa 2015 saavutettuun ydinohjelmasopimukseen. Tammikuussa ydinohjelmaan liittyneet pakotteet keskeytettiin ja Iran hyväksyttiin takaisin kansainvälisen kaupan piiriin.

– Sopimus oli tärkeä merkkipaalu, ja haluan onnitella presidentti (Hassan) Rouhania hänen työstään sen saavuttamiseksi, Sauli Niinistö totesi.

Sopimuksen myötä myös Suomen ja Iranin välinen taloudellinen yhteistyö tiivistyy. Niinistön ja Rouhanin tapaamisen yhteydessä allekirjoitettiin neljä Suomen ja Iranin välistä yhteistyöpöytäkirjaa.

Yhteistyöpöytäkirjat helpottavat maiden välistä kaupankäyntiä. Allekirjoitetut pöytäkirjat koskevat energia-alaa, metsien ja luonnonvarojen hallintaa, ICT-alaa sekä investointeja ja taloudellista apua.

Suomen edustajana pöytäkirjat allekirjoitti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.), lukuun ottamatta investointeja koskevaa pöytäkirjaa, jonka allekirjoitti Finnveran liiketoimintajohtaja Jussi Haarasilta.

Keskusteluissa Lähi-idän tilanne

Presidenttien keskusteluissa käsiteltiin laajasti Lähi-idän tilannetta.

– Oli kiinnostavaa kuulla presidentti Rouhanin näkemyksiä Lähi-idän tilanteesta, terrorismista ja huumekaupasta. Olemme yhtä mieltä siitä, että tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä näitä ilmiöitä vastaan, presidentti Niinistö painotti.

Hän otti esille myös Iranin kokemukset pakolaisuudesta. Iranissa on lähes kolme miljoonaa afgaanipakolaista.

– Olemme yhtä mieltä siitä, että ihmisiä olisi pyrittävä auttamaan lähtömaissa, jotta heidän ei tarvitsisi paeta kotoaan, presidentti Niinistö totesi.

Hän sanoi, että taloudellisen yhteistyön kautta voi osaltaan löytyä ratkaisu Lähi-idän rauhoittamiseen ja pakolaisuuteen.

Presidentti korosti yhteistyötä myös ihmisoikeuksien suhteen.

– On tärkeää, että ihmisoikeusdialogi EU:n ja Iranin välillä jatkuu.

Presidentti Niinistö tapaa vierailullaan myös muun muassa Iranin korkeimman uskonnollisen johtajan Sayyed Ali Khamenein, parlamentin puhemies Ali Larijanin sekä ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin.

Teheranin vierailulla on mukana myös yritysvaltuuskunta, jossa on edustajia muun muassa cleantechin, biotalouden, informaatioteknologian ja terveysteknologian aloilta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)