Volodymyr Zelenskiy vieraili Itä-Ukrainan rintamalla toukokuun lopulla. / RFE

Presidentti raivosi: tehdas sai valmiiksi vain yhden panssarivaunun

Ukrainan jättimäinen sotilasalan monopoli vastaa kaikesta maan aseviennistä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiyn vierailu Harkovassa sijaitsevalle Malyshevin tehtaalle sujui tavanomaista kireämmissä tunnelmissa viime viikolla.

Tehdas on osa Ukrainan valtion UkrOboronProm-puolustuskonsernia, joka kattaa noin 130 yhtiötä ja 80 000 työntekijää. Kyiv Post -lehden mukaan lentokoneita, ohjuksia ja panssarivaunuja valmistavan monopolin maine on tahrautunut viime vuosina lukuisissa korruptioskandaaleissa.

Presidentti järkyttyi, kun hänelle kerrottiin tehtaan valmistaneen Ukrainan asevoimille vain yhden panssarivaunun viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Tilastojen mukaan neuvostoaikoina tehdas valmisti 900 panssarivaunua vuodessa, Volodymyr Zelenskiy sanoi.

Hän arvosteli palkanmaksun viivästyksiä, lämmityksen puutetta ja työntekijöiden alhaista palkkatasoa.

– Esimerkiksi lentokonetehtaalla se on vain 3500 hryvniaa [129 euroa kuukaudessa]. Miten kukaan voi kunnioittaa itseään ja työskennellä valtiolle? Miten kukaan voi edes pitää itseään ihmisenä, jos olosuhteet ovat tällaiset, Zelenskiy kysyi.

Presidentti ohjeisti vierailun jälkeen ministerineuvostoaan päättämään UkrOboronProm-konsernin uudistamisesta.

Venäjä-myönteisen presidentti Viktor Janukovytsin vuonna 2010 perustama monopoli vastaa edelleen kaikesta Ukrainan aseviennistä. Asiantuntijoiden mukaan on ongelmallista, että monipoliasemassa toimivalla konsernilla on myös alan sääntelyyn liittyvää valtaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt