X
SULJE MAINOS

Presidentti Niinistö toivoo Venäjän ja USA:n lähentyvän Syyria-ratkaisussa

Kansliapäällikkönimitys saa presidentiltä harmistuneen kommentin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo, että pakolaisongelman ratkaisussa avainasemassa on Syyrian sisällissodan lopettaminen.

– Kysymyksen ratkaisu on ihan muussa ulottuvuudessa kuin pakolaisten vastaanottamisessa. On ollut joitakin vihjeitä siihen suuntaan, että orastavaa keskustelua Syyrian tilanteen ratkaisemisesta on käyty Venäjä–Yhdysvallat -akselilla ja minusta se on erittäin hyvä asia, Niinistö sanoo Nykypäivän ja Verkkouutisten haastattelussa.

Niinistö muistuttaa, että Venäjän käsitys Syyrian kriisistä ja sen ratkaisusta on ollut alun alkaen hieman toisenlainen kuin lännen. Niinistö huomauttaa myös presidentti Martti Ahtisaaren pohtineen ääneen, olisiko länsi voinut kuunnella Venäjän näkökantaa kriisin alkuvaiheessa hieman selvemmin.

Ahtisaaren mukaan Venäjä oli valmis jo vuonna 2012 yhteistyöhön lännen kanssa, mikäli Syyrian presidentti Assad saadaan tyylikkäästi syrjään ”Mutta britit ja amerikkalaiset eivät olleet kiinnostuneita muusta kuin siitä, että Assadin on häivyttävä.” (SK 16.7.2014).

– Ahtisaari taisi olla oikeassa, Niinistö sanoo. Hänen mukaansa yhteinen nimittäjä USA:n ja Venäjän välille voisi löytyä nyt Isiksen vastaisesta taistelusta.

Kansliapäälliköstä: En voi valtaa käyttää

Presidentti Niinistö on valmis kehittämään edelleen puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Hän ei aseta yhteistyölle mitään ennalta piirrettyä rajaa.

– Luulenpa, että kukaan ei ole asettanut kiinteää tavoitetta, että tuonne asti on päästävä tai toisaalta, että tässä on raja. Katsotaan rauhassa, miten tämä etenee.

Voisivatko kyseeseen tulla turvatakuut ja puolustusliitto Ruotsin kanssa?

– En minäkään lähde sitä tässä spekuloimaan. Yhteistyössä edetään joka tapauksessa.

Kiisteltyyn puolustusministeriön kansliapäällikkönimitykseen presidentti ottaa etäisyyttä.

– Kun valtaoikeudet on jo viety tältä osin, niin minä en voi siinä valtaa käyttää, sanoo Niinistö topakasti ja ehkä hieman harmistuneenkin oloisesti.

Koko haastattelu uudistuneessa Nykypäivässä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt