Presidentti Niinistö Medvedeville: Aiemmin rajalle ei ollut asiaa ilman viisumia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luonnehtii itärajan siirtolaisvirtaa uudeksi ilmiöksi.

”On hyvä, että keskusteluyhteydet Suomen ja Venäjän välillä ovat avoimet”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi Venäjän pääministeri Dmitri Medvedeville perjantaina illalla.

Niinistö ja Medvdev tapasivat Münchenin kansainvälisessä turvallisuuskonferenssissa. Tapaamisessa olivat tasavallan presidentin kanslian tiedotteen mukaan esillä muun muassa pakolaiskriisi, talous sekä Syyria ja Ukraina.

Niinistön mukaan Suomessa ei ole voitu olla havaitsematta ”uutta ilmiötä Venäjän rajalla”. Hän viittasi itärajalta Suomeen tuleviin turvapaikanhakijoihin.

”Aiemmin maiden välillä on toiminut vastavuoroisuus niin, ettei ilman viisumia ollut rajalle asiaa”, presidentti sanoi.

”Mitä tulee turvapaikkaa hakeviin, niin sekä Venäjä että Suomi ovat turvallisia maita. Ja näin ollen turvapaikanhakijalla ei tulisi olla tällaista oikeutta valita.”

Presidentti Niinistö totesi toivovansa, että tilanteeseen löytyy kaikkia tyydyttävä ratkaisu.

Tapaamisen jälkeen presidentti Niinistö kertoi lehdistölle vierailevansa Venäjällä presidentti Vladimir Putinin luona pääsiäisen aikaan.

”Ei juridista perustetta”

Dmitri Medvedev totesi torstaina saksalaiselle Handelsblattille antamassaan haastattelussa, ettei Venäjä voi tehdä mitään itärajalta Suomeen tuleville turvapaikanhakijoille.

Medvedevin mukaan Venäjällä ei ole juridista perustetta estää sen alueelta Suomeen tulevia pakolaisia.

”Aikeenamme ei ole heikentää naapuriamme, Suomea, näillä siirtolaisilla, mutta mitä me voimme tehdä. Olemme sopineet siitä, että perustamme yhteisen ryhmän (joint group) tehostaaksemme toimiamme tässä asiassa ja jatkamme näin”, Medvedev sanoi.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi perjantaina Verkkouutisille, ettei mitään konkreettista yhteistä työryhmää ole perustettu.

– Me työskentelemme viranomaisten kesken ja haemme ratkaisua näihin kysymyksiin. Oletan, että hän viittaa tähän, Petteri Orpo sanoi.

– Meillä on olemassa olevat vuosien ja vuosikymmenien aikana muodostuneet yhteistyötoimintamuodot ja niiden puitteissa toimitaan. Ne on nyt aktivoitu tähän liittyvien kysymysten ratkaisemiseksi.

Petteri Orpon mielestä tilanteeseen on saatava ratkaisu mahdollisimman pian.

– Meidän näkökulmastamme laiton maahantulo on saatava loppumaan.

Korkean tason paneeli

Münchenin turvallisuuskonferenssi jatkuu viikonlopun yli. Konferenssin teemoina ovat tänä vuonna Syyrian sota, terrorismi, pakolaiskriisi sekä Euroopan turvallisuustilanne.

Lauantaina presidentti Niinistö osallistuu muun muassa korkean tason keskusteluun, joka käsittelee kansainvälisen turvallisuuspolitiikan haasteita. Paneeliin osallistuvat myös Ukrainan, Liettuan ja Puolan presidentit sekä Euroopan parlamentin puhemies.

Konferenssin aikana presidentti Niinistöllä on kahdenvälisiä tapaamisia myös esimerkiksi Yhdysvaltain senaatin puolustusvaliokunnan puheenjohtajan senaattori John McCainin kanssa.

Kommentit