LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Posti hankki ilmastoprojektissa keittoliesiä Ghanaan

Valtionyhtiö on mukana maailmalla useissa ilmastoprojekteissa.

Suomen Posti kertoo Ilmastoprojektit-sivullaan yhtiön hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä ja projekteista. Posti on mukana Gold Standard -tunnuksella seuraavissa projekteissa:

* Keittoliesiä Ghanassa

* Tuulivoimaa Turkissa, Çanakkalen provinssissa

* The Mare Manastir -tuulivoimapuistossa Turkissa

Ghanan projektistaan Posti kertoo näin:

– Yksinkertaiset ja tehokkaat keittoliedet hyödyntävät poltettavaa biomassaa, kuten puuta, aikaisempia liesiä paremmin ja puhtaammin. Ne säästävät perheiden rahaa ja aikaa, sillä polttoainetta tarvitaan vähemmän. Samalla säästyy metsää. Yli 2,7 miljardia ihmistä eli yksi kolmasosa maailman väestöstä on riippuvainen ruuanlaittoon tarvittavasta poltettavasta biomassasta kuten puusta tai puuhiilestä.

VCS-standardilla Posti on lisäksi mukana tuottamassa uusiutuvaa energiaa Intiassa ja tuulivoimaa Intiassa.

Postin suhtautumista tehtäviinsä ihmettelee Länsiväylän yleisönosastossa tekniikan tohtori Pentti O. Haikonen. Hän on turhaan odottanut Britanniasta tilaamiaan lehtiä, ja Posti kertoo hänen mukaansa lajittelematonta postia olevan jakelukeskuksissa ”läjittäin”.

– Postia ei siis kiinnosta postin kuljetus eikä se välitä henkilökunnastaan, ja näin se laiminlyö ensisijaisen yhteiskunnallisen velvoitteensa. Rahaa kumminkin riittää paitsi johdon ylettömiin bonuksiin, myös keittoliesiin Ghanassa, Intiassa Punjabin biomassalaitokseen, Tamil Nadun tuulivoimapuistoon sekä Turkissa Çanakkalen ja Mare Manastirin tuulivoimapuistoihin, Pentti O. Haikonen kirjoittaa ja arvelee postijohdon golf-osakkeiden olevan pikkurahaa näiden rinnalla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt