Ohikulkijoita pörssitaulun edessä Hongkongissa. LEHTIKUVA / AFP

Pörssit laskussa, kun USA:n ja Kiinan kiistat kärjistyvät

Hongkongissa kurssit putosivat, kun Kiina kertoi asettavansa kaupungissa voimaan uuden turvallisuuslain.

Osakemarkkinat ovat perjantaina olleet laskussa sekä Aasiassa että Euroopassa. Analyytikoiden mukaan syinä ovat Kiinan epävarmat talousnäkymät, Yhdysvaltojen ja Kiinan keskinäinen nokittelu ja Hongkongin kysymys.

Hongkongissa Hang Seng -indeksi romahti perjantain kaupankäynnissä 5,6 prosenttia. Kiina kertoi torstaina aikovansa asettaa Hong Kongissa voimaan uuden kansallisen turvallisuuslain.

Hongkongilaiset arvopaperikauppiaat arvioivat Financial Timesin mukaan, että ensi viikolla paikalliset markkinat voivat laskea edelleen, jos mielenosoitukset alkavat kaupungissa uudelleen viikonloppuna.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on varoittanut Kiinaa voimakkaista vastatoimista, jos Hong Kongin asemaa vähänkään uhataan.

Trump syytti lisäksi torstaina, että Kiinan pääministeri Xi Jinping on Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan kohdistuneen disinformaatio- ja propagandahyökkäyksen takana.

Kiinan kansankongressin vuotuinen istunto alkoi perjantaina Pekingissä. Kiinan talous supistui 6,8 prosenttia tammi-maaliskuussa, ja nyt talouden kasvutavoite jätettiin ensimmäistä kertaa määrittelemättä kansankongressin istunnossa.

– Näin siksi, että maamme kehityksessä kohdataan vaikeasti ennustettavia tekijöitä koronapandemiaa sekä maailman taloutta ja kauppaa koskevan suuren epävarmuuden takia, pääministeri Li Keqiang totesi BBC:n mukaan avatessaan kongressin.

Tokiossa kurssilaskua kertyi perjantaina lähes prosentin verran, ja Euroopassa laskua on jatkunut Pariisissa ja Frankfurtissa alle puolen prosentin. Lontoossa on tultu alas prosentin verran, ja Helsingissä laskua oli saman verran iltapäivällä kahden aikaan.

Yhdysvalloissa tultiin torstaina alas melkein prosentin, ja futuurikauppa ennustaa laskun jatkuvan samalla vauhdilla myöhemmin perjantaina, kun kaupankäynti alkaa.

Myös raakaöljyn hinta on alkanut laskea. Kansainvälisenä viitehintana käytetty Brent-laatu laski 5,5 prosenttia ja yhdysvaltalainen West Texas Intermediate 6,5 prosenttia.

Vuoden alkuun verrattuna osakemarkkinoiden pääindeksit ovat Nordean katsauksen mukaan noin 10-20 prosenttia alhaisemmilla tasoilla, mutta kurssit ovat olleet nousussa huhtikuun alusta lähtien. Kriisi iski Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin jo helmikuun loppupuolella ja alhaisimmillaan indeksit olivat menettäneet jopa 40 prosenttia arvostaan, ennen kuin keskuspankit ja valtiot ottivat isoja tukitoimia käyttöön.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt