Meklareita New Yorkin pörssissä torstaina. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Spencer Platt

Pörssien levoton viikko päättymässä uuteen lässähdykseen

Euroopan pörssit avautuivat perjantaina laskuun Yhdysvaltain ja Aasian uuden notkahduksen jälkeen.

Kurssit kääntyivät torstaina Yhdysvalloissa uudelleen laskuun lyhyen nousun jälkeen. Aasia seurasi heti perässä, kuten tapahtui maanantaisenkin romahduksen jälkeen. Perjantaina myös Euroopassa pörssipäivä sarasti jälleen laskevissa tunnelmissa.

Financial Timesin mukaan monet analyytikot ja sijoittajat arvelevat, että myrskyisä sää markkinoilla eivät kirkastu kovin nopeasti. Taustalla on koko viime vuoden ja tammikuun ajan jatkunut kurssien nousu varsin korkealle, ja lisäksi kauppaa käydään parhaillaan sijoitustuottojen heilahteluun perustuvilla strategioilla.

Myös Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi aiemmin tällä viikolla, että rauhalliset ajat osakemamarkkinoilla ovat takanapäin.

– Kurssilasku tulee lähes aina yllätyksenä, mikä on hyvä pitää mielessä. Osakemarkkinoiden notkahdus viittaa kuitenkin siihen, että poikkeuksellisen matalan kurssiheilahtelun aika alkaa olla takanapäin, hän kirjoitti tiistaina blogissaan.

Hän perustelee näkemystään talous- ja keskuspankkinäkymillä. Noususuhdanne on jatkunut jo pitkään ja ainakin Yhdysvalloissa poikkeuksellisen kevyen rahapolitiikan kausi on vähitellen loppumassa.

– Nyt kannattaa pitää pää kylmänä. Vaikka psykologia on aina markkinoilla tärkeässä roolissa, ja joskus kurssit voivat romahtaa ilman suurempaakin syytä, ainakaan talouden perustekijät eivät puolla osakehintojen suurempaa pudotusta. Silti monelle sijoittajalle voi olla jatkossa luvassa selvästi enemmän unettomia öitä kuin mihin viime vuosina on totuttu, hän arvioi.

Vaisu perjantai päättää levottoman viikon

Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi laski FT:n mukaan aamulla 0,6 prosenttia ja Frankfurtin Dax 0,4 prosenttia. Aasiassa Hong Kongin Hang Seng putosi 3,1 prosenttia ja Tokiossa NIkkei 2,3 prosenttia.

Aasian pörsseille kulunut viikko on ollut ankara. Vaikka kolhuja saaneet kurssit ponnistivat välillä nousuunkin, niin viikon aikana Hong Kongissa on tultu alaspäin 9,5 prosenttia ja Tokiiossa 8,1 prosenttia.

Yhdysvalloissa Dow Jones ja suurten yritysten S&P 500 -indeksit valahtivat torstaina uudelleen alas ja jälkimmäisellä on nyt pudotusta tammikuun huipusta kymmenisen prosenttia.

Helsingin pörssi oli puolen päivän aikaan perjantaina puolen prosentin laskussa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt