Maakunnan liikelaitos on 20 kertaa suurempi kuin Mehiläinen Uudellamaalla. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Pörriäisille avautumassa hunajapurkki? – Mehiläisen mukaan voikin käydä toisin

Mehiläisen toimitusjohtaja on huolissaan siitä, että yksityisen sektorin koko saattaa pienentyä sote-uudistuksen myötä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että sote-uudistuksen myötä yksityisen tuotannon markkinaosuus  julkisesti rahoitetuista palveluista kasvaa 50 prosentilla. Markkinaosuus on nykyisin 24 prosenttia.

– Monet ajattelevat, että tässä on suuri hunajapurkki, jota pörriäiset käyvät noukkimassa. Asia ei ole ihan näin yksinkertainen, Mehiläisen toimitusjohtaja Janne Järvenpää sanoi tänään keskiviikkona Lääkäripäivillä.

Hänen mukaansa voi käydä myös toisin.

– On täysin mahdollista, että yksityisen sektorin koko laskee sote-uudistuksen seurauksena.

Järvenpää perustelee näkemystään sillä, että jos Kela-korvaukset lakkautetaan ja työterveyshuoltoon tehdään muutoksia, ihmisten ja yritysten käyttämän oman rahan määrä järjestelmässä voi vähentyä.

Uudellemaalle mammuttimainen liikelaitos

Vaikka usein puhutaan monikansallisista terveysjäteistä, suuretkin yritykset ovat pieniä liikelaitoksiin verrattuna.

Neljä suurinta terveysalan yritystä, Mehiläinen, Terveystalo, Attendo ja Pihlajalinna, edustavat yhdessä alle kymmentä prosenttia sote-palvelumarkkinoista.

Uudellemaalle on syntymässä sote-uudistuksen myötä mammuttimainen maakunnan liikelaitos, joka työllistää 55 000 henkilöä. Mehiläisellä on Uudellamaalla töissä 2 500 henkilöä.

– Uudenmaan maakunnan liikelaitos on 20 kertaa suurempi kuin suurin yksityinen palveluntuottaja, Järvenpää vertasi.

Sote-uudistus ei tuo merkittävää muutosta

Kaksi miljoonaa suomalaista saa jo nykyisin perusterveydenhuollon palvelut yksityisiltä palveluntuottajilta. Heistä 1,5 miljoonaa käyttää työterveyspalveluita ja puolella miljoonalla on yksityinen vakuutus. Pääkaupunkiseudulla 50 prosentilla lapsiperheistä on sairaskuluvakuutus.

Ainoastaan erikoissairaanhoito on säilynyt sata prosenttisesti julkisesti tuotettuna.

– Sote-uudistuksen osalta näyttää siltä, että tähän ei ole merkittävää muutosta tulossa, Järvenpää sanoi.

Sosiaalipalveluissa yksityisellä puolella on jo nykyisin suuri rooli. Yksityiset palveluntuottajat vastaavat puolesta sosiaalipalveluiden tuotannosta.

Järvenpää kertoi, että Mehiläisen näkökulmasta kaikkein merkittävin liiketoiminta-alue onkin julkisesti rahoitetut sosiaalipalvelut. Sen jälkeen tulevat työterveyshuolto ja yksityisesti rahoitetut lääkäripalvelut.

– Tämä rakenne ei ole näillä näkymin sote-uudistuksen myötä millään tavalla muuttumassa.

Sote-keskuksessa joutuu jonottamaan

Sote-uudistuksen myötä myös yksityiset yritykset voivat perustaa julkisesti rahoitettuja sote-keskuksia.

Järvenpään mukaan Mehiläiselle ulkoistetulla terveysasemalla kiireettömään hoitoon pääsyä lääkärin vastaanotolle saattaa joutua odottamaan nykyisin jopa kymmenen päivää. Kun palvelun rahoittaa yksityisesti tai työterveyshuollon kautta, ajan saa samalle päivälle valitsemalleen lääkärille.

– Näin tämä varmaan tulee olemaan jatkossakin. Palvelun taso ja hoitoon pääsyn nopeus eivät tule olemaan sama julkisesti rahoitetussa sote-keskuksessa kuin jos ihmiset maksavat omasta pussistansa ja korvaus tuottajalle on myös suurempi, Järvenpää sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt