Jan Vapaavuori. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pormestari koronaraportista: Toivottavasti ei näin

Jan Vapaavuori miettii, jääkö menojen sopeutus seuraavalle hallitukselle.

– Ensin elvytystä tämän hallituksen toimesta ja sitten sopeutusta seuraavan hallituksen toimesta. Toivottavasti ei nyt ihan näin kuitenkaan, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toteaa.

Hän kommentoi hallitukselle luovutettua valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäen johtaman koronatyöryhmän raporttia. Raportissa esitetään ensin talouden elvyttämistä ja sen jälkeen sopeuttamista, mutta toimien aikataulua ei ole tarkennettu. Raportin mukaan sopeutus tulisi pääosin tehdä Suomen ”jälleenrakennusvaiheessa”, kun elvyttämistä vaativan kriisin jälkihoito on ohi.

Maanantaina tiedotustilaisuudessa Hetemäeltä tarkennettiin, pitäisikö työllisyystoimia laittaa voimaan jo ensi vuodelle ja koska sopeuttaminen pitäisi aloittaa?

– Ei ole ajatus, että tehtäisiin sellaisia sopeuttamistoimia, joilla ei ole menestymismahdollisuuksia. Nyt työllisyydessä on huono vaihe meneillään. Työllisyyttä tuetaan nyt näillä elvytystoimilla. Tietysti, jos puhutaan rakenteellisista toimista, niin aika varmaan kannattaa käyttää näiden toimien valmisteluun, jotta ne ovat paremmassa suhdannetilanteessa käytettävissä ja työstä on taas kova kysyntä, Martti Hetemäki vastasi.

– Nyt kannattaisi käyttää aika osaamisen parantamiseen ja kaikkeen siihen, mikä lisää työmahdollisuuksia ja tuottavuutta. Uusien toimenpiteiden voimaantulo on kuitenkin eri asia, hän totesi.

Tästä löytyvän raportin mukaan velkasuhteen vakauttaminen 2020-luvun aikana vaatisi julkisen talouden vahvistamista noin 7 miljardilla eurolla. Raportin mukaan suorat sopeuttamistoimet eli veronkorotukset tai menoleikkaukset ovat myöhemmässä vaiheessa välttämättömiä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt