Henkilö menossa työvoimatoimistoon Helsingissä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

POP Pankki ennustaa työllisyyden kasvun hiipuvan

Työllistettäviä työttömiä ei pankin mukaan ole enää kovin paljon, ja talouskasvukin hidastuu.

Suomen talouden kasvu hidastuu POP Pankin ennusteen mukaan viime vuodesta selvästi, ja työllisyyden kasvu on pankin mukaan tulossa tiensä päähän.

Pankki ennustaa bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna vain 1,4 prosenttia. Työllisyyden kasvu ja työttömyyden lasku ovat pankin mukaan hidastuneet selvästi alkuvuodesta, osin jopa pysähtyneet.

– Kyse on luultavasti siitä, että työllistettäviä työttömiä ei ole enää kovin paljon. Hyvät työllistymisedellytykset omaavat henkilöt ovat jo työllistyneet noususuhdanteen aikana, johtaja Timo Hulkko POP Pankki -ryhmästä toteaa tiedotteessa.

Avoimien työpaikkojen määrä on edelleen kasvanut voimakkaasti ja avoimia työpaikkoja on tarjolla ympäri maata. Ongelmana Hulkon mukaan kuitenkin on se, ettei saatavilla oleva työvoima vastaa työnantajien tarpeita.

– Talouskasvun hidastuminen heikentää loppuvuodesta myös työvoiman kysyntää. Arviomme mukaan työllisyys ei juuri enää kasvakaan ennustetulla talouden kasvuvauhdilla, Hulkko kertoo.

Työttömyysasteen POP pankki ennustaa laskevan tänä vuonna 6,4 prosenttiin ja ensi vuonna 6,2 prosenttiin. Työttömien määrää vähentää kuitenkin ennen kaikkea vain ikääntyminen, kun työttömiä eläköityy.

Ensi vuonna BKT:n kasvu on ennusteen mukaan 1,5 prosenttia, jos kansainvälinen talous kehittyy kohtuullisesti. Tosin maailmantalouden näkymät ovat pankin mukaan varsin sumuisia.

POP Pankin mukaan palkkojen nousu on nopeutunut selvästi. Sopimuskorotusten lisäksi myös henkilökohtaiset palkankorotukset ovat keskimäärin suurempia kuin mitä viime vuosina on nähty.

– Tulojen kasvusta huolimatta kulutuksen kasvu ei ole nopeutunut. Viime vuosien velkaantumisen jälkeen kotitalouksien säästäminen on nyt kasvanut lisätulojen myötä, Hulkko toteaa.

Asuntolainakorkojen Hulkko arvioi pysyvän negatiivisena ja nollassa vielä varsin pitkään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt