Ensi vuonna työllisyyden paraneminen saa kotitaloudet kuluttamaan tulojen kasvua enemmän. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

POP Pankki ennustaa 2018 talouskasvuksi 2,5 prosenttia

Ennusteen mukaan talouden kasvuvauhti ei nyykähdä, mutta kotitalouksien kulutus on yhä vahvasti velkavetoista.

POP Pankin kansalaissuhdanne-ennuste kertoo, että Suomen talouden kasvu on vihdoinkin kunnolla vauhdissa. Ripeästä talouskasvusta huolimatta työllisyys on Suomessa kohentunut hitaasti. Kuluttajien odotukset ovat valoisia, vaikka palkkojen nousu on ollut vaatimatonta.

POP Pankin mukaan nyt tehtävät palkkaratkaisut ovat riittäviä kotitalouksien ostovoiman vahvistamisessa, mutta ne eivät kuitenkaan vaaranna viennin kasvua.

– Talouskasvun jatkuessa työllisyystilanne paranee ja työttömyyden lasku vauhdittuu. Näiden myötä työttömyysaste laskisi ensi vuonna nykyisen 8,6 prosentin sijaan 8,0 prosenttiin, POP Pankin johtaja Timo Hulkko toteaa.

POP Pankki ennustaakin, että ensi vuonna työllisyyden paraneminen saa kotitaloudet kuluttamaan tulojen kasvua enemmän. Tämä tarkoittaa, että kotitalouksien velkaantuminen kasvaa edelleen.

– Palkankorotuksia ei juurikaan ole ollut, mutta ensi vuonna tilanne kääntyy, ja palkansaajien reaalitulot kasvavat hieman alle prosentin verran. Työeläkeläisten tilanne pysyy heikkona, koska ensi vuoden eläkkeitä nostetaan kuluvan vuoden matalan inflaation ja palkankorotusten perusteella. Yrittäjätulojen kasvuvauhti hiipuu tänä vuonna ja hidastuminen jatkuu ensi vuonna, Hulkko sanoo.

Bruttokansantuote kasvaa POP Pankin ennusteen arvion mukaan tänä vuonna 3,2 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt