Verkkouutiset

Jan Vapaavuori: Ei valtion omistus tee kannattamattomasta kannattavaa

Elinkeinoministeri tyrmää valtion lähtemisen telakan enemmistöomistajaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan kyselytunnilla elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) totesi sanoneensa jo useaan otteeseen, ettei valtio sulje laskusta pois telakkayhtiön vähemmistöomistajuutta. Hänen mielestään mukaan pitää kuitenkin saada merkittävä teollinen omistaja.

STX:n Turun telakka on ilmeisesti jälleen menettämässä tilauksen.

Vasenryhmän kansanedustaja Jyrki Yrttiaho kysyi ”miksi Suomessa pidetään tiukasti kiinni siitä, että valtio ei lähde omistajaksi, vaikka kysymys on todella strategisesta alasta ja tuhansista työpaikoista”.

Yrttiaho sanoi, että Vapaavuorella näyttää olevan erittäin huonot tiedot Turun telakan kannattavuudesta. Yrttiahon mukaan eri puolilla maailmaa valtiot, kuten Venäjä, lisäävät omistuksiaan telakkateollisuudessa.

Jan Vapaavuori vastasi, että hänen arvionsa kannattavuudesta perustuvat julkisiin tietoihin.

– On näköharha kuvitella, että valtion omistus sinänsä jostain yhtiöstä – joka on kroonisissa ongelmissa erittäin vaikeilla globaalisti kilpailluilla markkinoilla ylikapasiteettitilanteessa – olisi tae yhtään mistään, Jan Vapaavuori sanoi.

– Ei valtion omistus tee kannattamattomasta yrityksestä kannattavaa. Ei valtiolla ole sellaista liiketoimintaosaamista mitä markkinoilla on, ministeri totesi.

Hänen mukaansa ”valtio voi parhaimmillaan olla mukana fasilitoimassa (helpottamassa muita) ja luomassa uutta omistajapohjaa ja auttamassa strategisella vähemmistöomistuksella”.

Teolliseksi enemmistöomistajaksi lähtemisessä ei Vapaavuoren mielestä kuitenkaan olisi ”mitään järkeä”.

– Tämä on strateginen ala ja meidän pitää tehdä kaikkemme sen turvaamiseksi. Mutta on väärinkäsitys kuvitella, että se onnistuisi sillä lailla, että valtio lähtisi omistajaksi.

– Ei olisi mitään mieltä sellaisessa ajattelutavassa, että aina kun on merkittävä yritys joka uhkaa mennä nurin tai jolla on vakavia vaikeuksia, valtio lähtisi omistajaksi. Valtio omistaisi kohta kolmasosan Suomen elinkeinoelämästä, jos näin toimittaisiin, Vapaavuori totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)